Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

«Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα»

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Στρασβούργο.
Η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της για τις συζητήσεις, καθώς, μετά από ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση υπήρξε κοινός τόπος και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.
Κυβερνητικές πηγές τoνίζουν πως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποδέχθηκε πως δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόστετα μέτρα, αλλά και πως θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση για να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.
Θα ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Η ανακοίνωση Σουλτς
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
«Τιτιβίσματα» με σημασία
Το γεγονός των κοινών πεποιθήσεών σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη επισημαίνει και μέσω Twitter ο πρωθυπουργός, που τονίζει για ακόμη μία φορά το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να αποφασίζουν μόνες τους τα μέσα που θα εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.
"Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα Μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας"
"Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο @EP_President συμμερίζεται τη γνώμη μας για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης"
«Πολύ καλό κλίμα» με Ολάντ
Η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα φέρεται να ήταν η κοινή εκτίμηση Ολάντ- Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους χθες στο Παρίσι.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και κατά ένα μέρος, Τσίπρας και Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Γάλλο πρόεδρο ότι «η συμφωνία έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό» και πως «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς προκαλούν τις καθυστερήσεις».
«Είναι προς το συμφέρον όλων η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς κάθε μέρα που περνά προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζοντας θετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό, τόνισε, «δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου».
Βάλλοντας κατά του ΔΝΤ ο Ελληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ακόμα και το Ταμείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εκτίμησή του για ύφεση 0,2%. «Τα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε προστατεύουν τους αδύναμους και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει πώς και σε ποιες οικονομικές κατηγορίες θα κατανεμηθούν τα βάρη».
Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εκτός πλάνου το Βερολίνο
Στα σχέδια του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν φαίνεται να είναι συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.
Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει και άλλοτε διαβεβαιώσεις από την Καγκελαρία, οι οποίες στη συνέχεια «ακυρώνονταν» από τις κινήσεις των σκληρών οικονομικών κύκλων του Βερολίνου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: