Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

«Ζέσταμα» της αγροτικής οικονομίας με 1,5 δισ. ευρώ

Το "άνοιγμα" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έως το τέλος του έτους ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου *Νέοι αγρότες, μεταποίηση, σχέδια βελτίωσης, βιολογικά, κατάρτιση οι πρώτες δράσεις
Την κινητοποίηση πόρων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο πέντε μέτρων-προγραμμάτων, που θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως τόνισε ο υπουργός Β. Αποστόλου, με την κινητοποίηση των πόρων αυτών, ο αγροτικός χώρος μπορεί να μπει σε πορεία ανασυγκρότησης και παράλληλα επιτυγχάνονται οι στοχεύσεις της αναζωογόνησης της αγροτικής οικονομίας, της στήριξης της απασχόλησης, αλλά και της δημογραφικής ανανέωσης του πληθυσμού της υπαίθρου. Σημείωσε ότι όσο το δυνατό γρηγορότερα θα γίνουν και οι πληρωμές, ώστε να επιτευχθεί και η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα.
Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κατά βάση επενδυτικά μέτρα, εξαιρετικής σημασίας, επισήμανε ότι με το 1,5 δισ. εξασφαλίζεται ένα “ζέσταμα” της οικονομίας στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΠΑΑ ξεκινά γρήγορα και αποτελεσματικά αλλά και ότι είναι κατοχυρωμένο θεσμικά, αποδεικνύοντας ότι “γρήγορα, ναι, πρόχειρα, όχι”. Απαντώντας στις αιτιάσεις πρώην υπουργού περί καθυστερήσεων, σημείωσε ότι “Καταφέρνουμε να προκηρύξουμε τα μέτρα σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν”.
Τα μέτρα-προγράμματα
Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα και έως το τέλος του έτους θα προκηρυχθούν τα εξής μέτρα:
1) Των νέων γεωργών, έως 40 ετών, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο θα προσφέρει εργασία σε συνολικά 24.000 νέους αγρότες. Για το μέτρο έχει ήδη γίνει προδημοσίευση και αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ εκτιμάται ότι το αργότερο έως τις αρχές του 2017 θα καταβληθεί η πληρωμή της προκαταβολής (εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί εντός διμήνου). Το ποσό ενίσχυσης για κάθε νέο αγρότη διαμορφώνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ.
2) Της μεταποίησης, προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 400 νέα επενδυτικά σχέδια. Αφορά την ενίσχυση όλων των τομέων μεταποίησης και εμπορίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ξεχωριστή δράση για δικαιούχους επαγγελματίες αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στη μεταποίηση της παραγωγής τους. Οι αιτήσεις στήριξης μπορούν να ανέλθουν έως 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης θα κυμανθούν από 40%-75% ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης.
3) Της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, προϋπολογισμού 555 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.
4) Τα σχέδια βελτίωσης, που θα ακολουθήσουν την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να αξιοποιηθεί με επενδύσεις το δυναμικό των νέων, προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 5.000 νέα επενδυτικά σχέδια. Το μέτρο αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων (κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, άρδευση, ΑΠΕ κ.λπ.). Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει έως 500.000 ευρώ, ενώ για συλλογικές επενδύσεις από ομάδες παραγωγών έως 2 εκατ. ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40%-75%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και προσαυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (και έως το 75%) εφόσον οι δικαιούχοι είναι νέοι γεωργοί ή ομάδες παραγωγών.
5) Της κατάρτισης των νέων γεωργών, προϋπολογισμού 70 εκατ. Θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην κατάρτιση των ενταγμένων στο πρόγραμμα των νέων γεωργών δικαιούχων.
Νέα μέτρα - Καινοτομίες και "εργαλεία"
Ο Χ. Κασίμης σημείωσε ότι η προκήρυξη των δράσεων αυτών θα μας απελευθερώσει το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσουμε την προκήρυξη για πρώτη φορά νέων πολύ σημαντικών μέτρων, όπως είναι οι γεωργικές συμβουλές, οι ομάδες παραγωγών, το μέτρο της καινοτομίας. Ήδη, πρόσθεσε, «εισάγουμε μια σειρά από καινοτομίες που συμβάλλουν στην απλοποίηση, τη διαφάνεια και την ηλεκτρονική υποβολή των φακέλων για τα συγκεκριμένα προγράμματα».
Επιπλέον, ανέφερε ότι μετά την αποτυχία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (με 115 εκατ. και συνεπενδύτρια την Τράπεζα Πειραιώς, που κατέληξε σε απορροφήσεις κάτω του 5%), "Προχωράμε οργανωμένα και συντεταγμένα για τη στήριξη της ιδιωτικής συμμετοχής". Γνωστοποίησε ότι "υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσοστό στο 7% του ΠΑΑ των πόρων που μπορούν να διατεθούν για την συγκρότησης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου". Προϋπόθεση, πρόσθεσε, αποτελεί, "μια ex ante μελέτη επί των χρηματοδοτικών εργαλείων -την οποία προχωράμε, και σύντομα θα βγει η προκήρυξη-, ώστε να γίνουν οι πλέον κατάλληλες και σοβαρές επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ιδιωτικής συμμετοχής".
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι ήδη γίνονται συζητήσεις στην Ε.Ε. για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, επισημαίνοντας για την Ελλάδα ότι, αν δεν υπάρξει μια έκτακτη διαδικασία, η κρίση θα έχει επιπτώσεις στην απορρόφηση.
Ο γενικός γραμματέας τόνισε επίσης ως προς τη διαδικασία των προκηρύξεων στα προγράμματα ότι "Στόχος είναι να μην πάμε σε μια προκήρυξη άπαξ, όπως έγινε το 2011, αλλά να υπάρχει μια κυκλικότητα, την οποία επεξεργαζόμαστε, δηλαδή οι πόροι των σχεδίων βελτίωσης δεν θα αφορούν στο σύνολό τους μια και μοναδική προκήρυξη, αλλά θα εκτιμηθεί αν θα είναι μία, αλλά διαρκώς ανοιχτή ή θα πάει σε κύκλους κατά τη διάρκεια ισχύος του ΠΑΑ".
Ο Β. Αποστόλου ανέφερε ότι ταυτόχρονα προχώρησε η προκήρυξη για την εξισωτική αποζημίωση για το 2016, με 150 εκατ., προδημοσιεύτηκε το μέτρο για τους νέους αγρότες, υποβλήθηκε φάκελος για μεγάλο έργο στο πλαίσιο του μέτρου ευρυζωνικότητας του ΠΑΑ, προσκλήθηκαν για την επιλογή ομάδες τοπικής δράσης για τα τοπικά προγράμματα στο πλαίσιο του νέου Leader, πρόσκληση η οποία είναι κοινή για το ΠΑΑ και το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας (ΕΠΑλΘ) με δημόσια δαπάνη 322 εκατ. και 54 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 
Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ 800 ΕΚΑΤ.
Στις 13 Περιφέρειες το 37% των πόρων του προγράμματος
Ο υπουργός ανακοίνωσε χθες και την πρώτη κατανομή στο πλαίσιο της εκχώρησης συνολικά του 37% του ΠΑΑ, που θα διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα, η κατανομή αφορά την πρώτη φάση της εκχώρησης, που ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ συνολικά και αφορά παρεμβάσεις όπως σχεδίων βελτίωσης, δασική και αγροτική οδοποιΐα, κτηνοτροφικά πάρκα και ζώνες, νέοι αγρότες, clusters, δημιουργία-ανάπτυξη βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και τοπικών αγορών κ.τ.λ.
Η δεύτερη φάση, ύψους 530 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει πόρους του Leader για μεταποίηση, εμπορία, ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, εγγειοβελτιωτικά (για έργα έως 2,2 εκατ.) και αναδασμούς.
Ο υπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο έλαβε την τελική απόφαση της κατανομής κατόπιν σχετικών συζητήσεων με τις Περιφέρειες και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και κυρίως την αποκατάσταση στρεβλώσεων ορισμένων Περιφερειών που είχαν πρόβλημα την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Σύμφωνα με τον Χ. Κασίμη, «Η κατανομή συνδέεται με δείκτες που συναποφασίσαμε με τις Περιφέρειες, όπως η συμμετοχή του αγροτικού ΑΕΠ στις Περιφέρειες, της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, του ύψους των δαπανών του προηγούμενου ΠΑΑ και διορθωτικές κινήσεις για επιμέρους (2-3) Περιφέρειες έναντι του προηγούμενου ΠΑΑ».

 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: