Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί στις 4 το πρωί είναι η πιο παραγωγική ώρα

Το βασανιστήριο των πολλών μπορεί να αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας για πολλούς άλλους. Πως εξηγούν επιτυχημένοι επαγγελματίες τη συνήθειά τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξυπνούν στις 4 το πρωί το κάνουν επειδή είναι αναγκασμένοι, όπως οι αγρότες, οι αεροσυνοδοί, οι φουρνάρηδες κλπ. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που ξυπνούν επειδή το θέλουν πραγματικά.
Και κάπου εδώ προκύπτει ένα μόνο ερώτημα "Γιατί;"
Απάντηση στο ερώτημα δίνουν άνθρωποι που έχουν καταφέρει να χτίσουν καριέρες, επειδή έχουν αυτή την κακή συνήθεια να ξυπνούν αξημέρωτα και να πέφτουν πάλι για ύπνο με το πρώτο φως του ηλίου.
Ο 33χρονος Russ Perry, ιδρυτής της γραφίστικης εταιρίας Design Pickle, εξομολογείται πως την ώρα που όλος ο κόσμος κοιμάται εκείνος ξυπνά και εργάζεται από τις 4 το πρωί μέχρι τις 6. "Είναι η πιο οργανωμένη στιγμή του καθημερινού μου προγράμματος", αναφέρει.
Όταν αποφάσισαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, με τη σύντροφό του, αντιλήφθηκε πως κάθε νέα "προσθήκη" απαιτούσε και αλλαγή στο ωράριο, καθώς έπρεπε να ξυπνάνε νωρίτερα για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το χάος της καθημερινότητας. Κάπως έτσι, το ξυπνητήρι ρυθμίστηκε για τις 4 το πρωί!
Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να τακτοποιεί τα mail του, να διαβάζει αυτά που πρέπει και να στέλνει όσα χρειάζεται. Παράλληλα, τακτοποιεί και τα οικονομικά θέματα της επιχείρησης και στη συνέχεια πηγαίνει γυμναστήριο.
"Επιστρέφω από το γυμναστήριο στις 6:30 και φτιάχνω ένα smoothie, εκείνη την ώρα ξυπνά η κόρη μου, βάζοντας τέλος στη μοναξιά μου", περιγράφει.
Κάπως έτσι στις 10 το πρωί δηλώνει εξουθενωμένος και χρειάζεται μόνο μια μάσκα ύπνου και τα ακουστικά του για να απομονωθεί από το περιβάλλον και να ξεκουραστεί για λίγες ώρες.
Τα βήματά του φαίνεται πως ακολουθούν πολλοί σημαντικοί επαγγελματίες μεταξύ των οποίων και ο Tim Cook, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, ο οποίος είναι από τους πρώτους ανθρώπους που πηγαίνει στα γραφεία και ο τελευταίος που αποχωρεί.
Ο ίδιος ξεκινά την καθημερινότητά του στις 3:45 το πρωί, καθώς δηλώνει πως δεν είναι ποτέ πιο παραγωγικός από τις 4 το πρωί.
Η εξήγηση για τη συγκεκριμένη "παράξενη" συνήθεια έχει να κάνει με τους αντιπερισπασμούς, στις 4 το πρωί είναι πολλοί λίγοι.
Έτσι, οι περισσότεροι πετυχημένοι επαγγελματίες επιλέγουν το ξημέρωμα για να βγάλουν τη δουλειά τους, μακριά από το χάος που επικρατεί στο γραφείο, μακριά από την τεχνολογία , σε απόλυτη σιωπή.
"Όταν υπάρχει ησυχία δεν ανησυχείς για τους ανθρώπους γύρω σου. Είσαι πιο συγκεντρωμένος και πιο αποτελεσματικός σ΄αυτό που κάνεις", αναφέρει ο ψυχολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου NeuroLeadership Institute Josh Davis, που έχει γράψει και το βιβλίο με τίτλο "Two Awesome Hours".
Κατά τον ίδιο, το λάθος που κάνουν συχνά οι εργαζόμενοι είναι να "παγιδεύονται" μέσα σ' ένα γραφείο με δεκάδες αντιπερισπασμούς, όπως οι συνεργάτες που μπορεί να ρωτήσουν κάτι, ο υπολογιστής και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα email που δεν σταματούν ποτέ να έρχονται κλπ.
"Όταν ξυπνάς νωρίς το πρωί έχει διώξει όλους τους πειρασμούς", σημειώνει ο ψυχολόγος.

Εύη Κιόρρι
Πηγή: wsj.com/europe

Δεν υπάρχουν σχόλια: