Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΙΚΑ: Από Οκτώβριο και αναδρομικά η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις

Με δεδομένο ότι η ισχύς του μέτρου είναι από την 1η Ιουλίου, σε εγκύκλιο του ΙΚΑ τονίζεται ότι «το ποσό δε της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016 θα παρακρατηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να παρακρατείται μαζί με την σύνταξη του μήνα Νοεμβρίου 2016». 
Η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ, αναφέρεται σε μέτρο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να προκαλέσει μικρές αυξήσεις (5-10 ευρώ) σε όσους λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη, αφού στο εξής η παρακράτηση θα γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της κύριας σύνταξης, έχοντας αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.Για περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες της μίας, κύριες συντάξεις, τότε η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις δικαιούχων οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις, όπου θα σημειωθούν και μειώσεις, αφού θα προκύψει ποσοστό εισφοράς για συντάξεις που έως τώρα δεν επιβαρύνονταν. 
Στην περίπτωση που συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη, αλλά και αποδοχές από μισθωτή εργασία, καταβάλλεται το προβλεπόμενο, ως ανωτέρω, ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνει, καθώς και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους. 
Οι συντάξεις επί των οποίων γίνεται η παρακράτηση, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: 
  • Καταβαλλόμενες συντάξεις κατά την 12/5/2016, και για όσες εφαρμόζονται διατάξεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης προγενέστερες του ν.4387/2016: Ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου) επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωϊδρυματικού επιδόματος, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.). 
  • Συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού του ν.4387/2016: Ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών (Εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης). Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επί των Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων του άρθρου 91, καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων της παρ.1, του άρθρου 10, του ν.4387/2016 δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Ομοίως, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ. Α.Σ.) δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ασθένειας, σύμφωνα με την παρ.7, του άρθρου 9. 
Τονίζεται επίσης ότι οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος ή θανάτου (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) καθώς και σε απασχολούμενους συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε φορείς εκτός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους οικείους Κανονισμούς των Ταμείων Υγείας που διατήρησαν αυτοτέλεια. 
Αξίζει να επισημανθεί ότι στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι τα ποσά παρακρατούνται με την υποχρέωση χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
Τέλος, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι από την 1/8/16-31/12/16 απαλλάσσονται από την παρακράτηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν πάνω από 30 ευρώ το μήνα από το ΕΚΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: