Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Πέντε βήματα για την Ελλάδα του αύριο

Τα πέντε βήματα για την Ελλάδα του αύριο, το σχέδιο εξόδου από την κρίση και την πορεία προς τη δίκαιη ανάπτυξη παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε:
Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.
Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας.
Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. 
Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.
Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.
Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. "Βασική προϋπόθεση της Δίκαιης Ανάπτυξης είναι η μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία, που θα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας, στην καινοτομία, στην οικοδόμηση δικτύων και στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος" επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών θα διατεθούν τα 246 εκ. από τις τηλεοπτικές άδειες
Αναφορικά με τα 246 εκ. από τις τηλεοπτικές άδειες που όπως υπογράμμισε ότι δοθούν "εκεί όπου ανήκουν: στον ελληνικό λαό" και αναφέρθηκε στις εξής συγκεκριμένες δράσεις για την κάλυψη τω κοινωνικών αναγκών.
Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ όπως ανακοίνωσε τους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα ενισχυθούν με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.
Παγώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μικρομεσαίων ελευθέρων επαγγελματιών ως το τέλος του χρόνου
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ ως τις 31.12.2016 ενός πάγιου αιτήματος των μικρομεσαίων ελευθέρων επαγγελματικών που θα δόσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: "Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων  στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως  να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του".

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: