Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ στα τρέχοντα επίπεδα διατηρήθηκε και το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)- Στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Μάριο Ντράγκι ήταν η αναιμική ανάπτυξη και η επιβράδυνση στον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.
Στο επίκεντρο της συνέντευξης ήταν η αναιμική ανάπτυξη και η επιβράδυνση στον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Από τις προκλήσεις της ευρωπαικής οικονομίας, δεν παρέλειψε να αναφέρει και την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. 
Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ αναμένει μέτριο αλλά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7% φέτος, στο 1,6% το 2017 και στο 1,6% το 2018. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Ιούνιο, ανέρχονταν σε 1,6%, 1,7% και 1,7% αντίστοιχα.
Nωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, έλαβε τις εξής αποφάσεις:
  • Να διατηρήσει στο 0% το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης
  • Να διατηρήσει στο 0,25% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης
  • Να διατηρήσει στο -0,40% το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, το εκτελεστικό συμβούλιο έλαβε και τις εξής αποφάσεις:
  • Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα διατηρηθούν στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως
  • Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: