Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Η βόρεια Ελλάδα της μαύρης εργασίας και της ανεργίας

«Ο πρωθυπουργός μάς έχει στην απ’ έξω»! Την «πρωτόγνωρη και αδιάλλακτη» στάση της κυβέρνησης που επί 19 μήνες αρνείται κάθε μορφή διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, «επιλέγοντας προκλητικά» να μη συναντηθεί με την ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, τη ΓΣΕΕ, κατήγγειλαν χθες από τη Θεσσαλονίκη όπου συνεδρίασαν εν όψει της ΔΕΘ οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της βόρειας Ελλάδας.
Οπως ανέφεραν, «ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, που ως αντιπολίτευση συμμετείχε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και υιοθέτησε τις προτάσεις των εργαζομένων τις οποίες και συμπεριέλαβε στο περίφημο ‘‘Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης’’, το οποίο βρίσκεται πια μακριά από τις πολιτικές της κυβέρνησης, στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της 81ης ΔΕΘ δεν προσκάλεσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας σκοπίμως μόνο τους προνομιακούς ομιλητές».
Στη σύσκεψη αποτυπώθηκε η άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βόρεια Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές ακόμα και το 70%. Τα στοιχεία που δόθηκαν είναι για ακόμα μία φορά απογοητευτικά και αποτυπώνουν το τεράστιο ποσοστό των απλήρωτων εργαζομένων, την αύξηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων που έχουν μετατρέψει την αμοιβή εργασίας σε φιλοδώρημα, αλλά και τη διαφυγή εργαζομένων στις όμορες χώρες, που τονώνουν την οικονομία των γειτονικών χωρών.
Αναλυτικά, τα ποσοστά ανεργίας όπως δόθηκαν από τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων είναι: Θεσσαλονίκη 31%, Δράμα 40%, Φλώρινα 40% (78% στους νέους), Αλεξάνδρεια 40%, Καστοριά 70%, Πιερία 30%, Κοζάνη 40% (60% στους νέους), Εδεσσα 35% (60% στους νέους), Ξάνθη 42%, Σέρρες 36%, Χαλκιδική 20%, Κιλκίς 40%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται στο 30-31%, έναντι του 27% που δίνει επισήμως η κυβέρνηση.
«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία συνιστούν ‘‘μαγική εικόνα’’», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει τα στοιχεία».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργος Σαβρίδης, είπε ότι «ο μισός πληθυσμός έχει μεταναστεύσει και η πόλη θυμίζει εποχή 1960». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Κώστας Σιάκος, είπε ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη σε ανεργία περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στην πόλη του από το 2009 έκλεισαν 2.000 από τις 4.300 επιχειρήσεις που υπήρχαν.
Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Θεοδώρα Γιοβανοπούλου, ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή ξεπέρασε το 50%, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Γιώργος Μαλέας, είπε ότι οι άνεργοι είναι περισσότεροι από 7.000 και για πρώτη φορά ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου, κατήγγειλε φαινόμενα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με αμοιβές 170 και 200 ευρώ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Αρης Κουρκούτας, είπε ότι το 2015 έκλεισαν 1.870 επιχειρήσεις στον νομό και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 άλλες 510.
«Πόλη των συνταξιούχων» χαρακτήρισε την Εδεσσα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας-Αλμωπίας, Νίκος Γκοτζαμάνης, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης υποστήριξε ότι ολόκληρα χωριά έχουν μετακομίσει στο Κατάρ για να δουλέψουν κυρίως σε οικοδομές. Ολοι οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Στο μεταξύ αύριο, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Νέα μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις, την απεργία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση - Η απάντηση του κόσμου της εργασίας». Ομιλητές θα είναι οι καθηγητές του ΑΠΘ Γιάννης Κουκιάδης, Αρις Καζάκος, καθώς και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: