Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Προειδοποίηση Τσίπρα για διάλυση της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό η Ευρώπη απειλείται από αποσύνθεση μέσα από τρεις διαφορετικές κρίσεις. Η συνέντευξη του στη γαλλική Le Monde και η έκκληση του για διευθέτηση των ανισορροπιών ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.
Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ευρώπη απειλείται αυτή τη στιγμή από τρεις κρίσεις. Από τον λαϊκισμό και την άνοδο του λόγω του προσφυγικού, την τρομοκρατία και την οικονομική κρίση λόγω παρατεινόμενης λιτότητας. Ο ίδιος κάνει μιλάει ανοιχτά για ανάγκη άμεσου περιορισμού της λιτότητας, για καταπολέμηση της ανεργίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και τάσσεται εκ νέου υπέρ της ανάπτυξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. "Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση και οδεύει σαν υπνοβάτης προς τον γκρεμό". Η Le Monde στέκεται στη σύνοδο των χωρών της Μεσογείου που οργανώνει ο Α. Τσίπρας την Παρασκευή στην Αθήνα, στην οποία θα δώσει το "παρών" ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
"Απαιτούμε χαλάρωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας", σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ζητά χαλάρωση της λιτότητας και στήριξη της χώρας για ανάπτυξη έτσι ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ανεργία. "Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην απασχόληση, η Ευρώπη θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης. Θα οδηγηθεί σε άλλα δημοψηφίσματα που θα απορρίπτουν την Ένωση και σε κυβερνήσεις αντιευρωπαϊκές εντός της".
"Σήμερα έχουμε έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που εξακολουθεί να υποφέρει έχοντας βαριές απώλειες. Δεν θα υπάρξει σύγκλιση στην Ευρώπη αν δεν σταματήσουν να υπάρχουν αυτές οι αποκλίσεις", σημειώνει ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:
"Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να κυριαρχούν οι χώρες Visegrad. Σέβομαι τις απόψεις τους, αλλά μιλάμε για την Ευρώπη των 27. Υπάρχει ένα κοινωνικό έλλειμμα που επιτρέπει σε τύπους περιθωριακούς, σε ρατσιστές να γίνονται ρυθμιστές όλης της Ευρώπης. Θεωρώ ότι το να συνεχίζουμε –μετά το Brexit- να κάνουμε σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό, θα ήταν τραγικό λάθος. Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης. Αν συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρώπη φρούριο, με όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, η αποτυχία θα είναι πλήρης".
Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο της Ελλάδας, είπε:
"Είναι αλήθεια ότι για καιρό έχουμε υπάρξει το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Θεωρώ ότι οι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί ότι το ελληνικό πείραμα δεν πρέπει να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη. Έχουν επίσης καταλάβει ότι η κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη, και ότι η Ελλάδα ήταν ένας πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή γεωγραφική περιοχή. Υπάρχουν προβλήματα στην Τουρκία, κρίσεις στη Συρία, τη Λιβύη...Είμαστε ένα οχυρό, μια εγγύηση ασφάλειας για το σύνολο της Ευρώπης σε αυτήν την περιοχή".
Στη συνέχεια ερωτήθηκε "αν έχει γίνει σοσιαλδημοκράτης λόγω των ιδιωτικοποιήσεων":
"Δεν είναι έτσι, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βρίσκομαι πιο κοντά στους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, σε σχέση με τους ηγέτες της Δεξιάς. Εξαγγείλαμε μια εναλλακτική πολιτική που προσέκρουσε στον τοίχο της νεοφιλελεύθερης αδιαλλαξίας της Ε.Ε. Και όταν έφτασε στο σημείο να προσκρούσει στον τοίχο ολόκληρη η χώρα, αναγκαστήκαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και απευθυνθήκαμε στον λαό μας μέσω των εκλογών, ο οποίος μας ξαναψήφισε. Παρ’ όλ ’αυτά, εκμεταλλευόμαστε όλα τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτουμε για να εισαγάγουμε μέτρα με κοινωνικό πρόσημο".
"Μετανιώνετε για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015;", τον ρώτησε ο δημοσιογράφος της Le Monde, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά:
"Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι κατάφερα με καθαρό μυαλό να πάρω τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε".
Για τους χειρισμούς της Γερμανίας, ανέφερε: "Είναι προτιμότερη μια Ευρωπαϊκή Γερμανία, δυνατή και δημοκρατική απ΄ότι μια Γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως «ταμιευτήριο» με υπερβολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση".
Επανέλαβε την έκκληση για διευκόλυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους μια άμεση ελάφρυνση.  "Αν αρνούνται να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα μου να ανακάμψει περαιτέρω. Πιστεύω πως τα πράγματα θα βελτιώνονται σταδιακά αλλά χρειάζεται αυτό το βήμα".
Για το προσφυγικό σημείωσε πως η μη τήρηση της Συμφωνίας από κάποια κράτη, είναι απαράδεκτη. "Η βιωσιμότητα της συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ε.Ε. θα κρίνει την εισροή προσφύγων". Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για την καθυστέρηση των μετεγκαταστάσεων των προσφύγων και της ισοκατανομής τους εντός της Ένωσης. "Είναι απαράδεκτο να έχουν γίνει μόνο 3.000 μετεγκαταστάσεις την ώρα που θα έπρεπε να έχουν γίνει 33.000", καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

Χρήστος Δεμέτης
Πηγή: Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια: