Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Θετική η ΕΚΤ στη μείωση των δημοσιονομικών στόχων

Στο πλευρό της Ελλάδος η ΕΚΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τι αναφέρουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας που προβλέπουν ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2017.
Την υποστήριξη από την ΕΚΤ του ελληνικού αιτήματος για μείωση των δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ ή το 2% του ΑΕΠ επιβεβαίωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ.
Η ίδια πηγή τόνιζε ότι με βάση της προβλέψεις της ΤτΕ η Ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2017 με ατμομηχανή μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και το δεδομένο ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα έχουν την πορεία που έχει προγραμματιστεί.
Μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει από τους θεσμούς η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών θα προχωρήσει γρήγορα και θα ξεκινήσει εγκαίρως η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
Τόνιζε επίσης ότι η ΤτΕ έχει 6 αιτήσεις από distress funds δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια τα οποία τοποθετούν σε αγορές κόκκινων δανείων οι οποίες θα πάρουν και την άδεια για να λειτουργήσουν στην Ελληνική αγορά.
Κατά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουνάρας με τους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τις διοικήσεις των τραπεζών μέχρι την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου με την αναθεώρηση του νόμου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.
Νωρίτερα πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης αναφερόμενη στην αναθεώρηση του νόμου τόνιζε ότι το ενδεχόμενο κούρεμα στα δάνεια και τις οφειλές των επιχειρήσεων που θα γίνονται εφόσον κρίνονται βιώσιμες και προχωρά η αναδιάρθρωσή τους σε ότι αφορά τα χρέη στο δημόσιο (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) γίνεται στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις αλλά όχι και το κεφάλαιο των οφειλών.
Ενέργεια Το θέμα της πώλησης ποσοστού του ΔΕΣΦΑ στην Socar τέθηκε μεταξύ άλλων και στην συνάντηση που είχαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κορυφαία πηγή του υπουργείου μετά την συνάντηση τόνιζε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική που θέλει την μείωση των τελών διέλευσης φυσικού αερίου προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Επίσης δεν υπάρχει σκέψη να εκχωρηθεί μέρος του αποθεματικού του εταιρίας "Αυτό που θέλουν οι θεσμοί είναι να κλείσει η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού, ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο επενδυτής", ανέφερε κορυφαία πηγή του Υπουργείου Ενέργειας.
Σε ερώτημα για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων η ίδια πηγή επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα με τους θεσμούς εκτός απότο εποπτικό συμβούλιο και με τις ΔΕΚΟ, που θα υπαχθούν . Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αν δεν μπει η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση".
Οι αυριανές συναντήσεις Οι συναντήσεις της Τετάρτης με τους θεσμούς ξεκινούν από νωρίς το πρωί και περιλαμβάνουν:
Από τις 9 το πρωί έως τις 10 την αναπτυξιακή στρατηγική όπου θα συμμετέχουν στην συνάντηση ο υπουργός οικονομικών κ Ε.​Τσακαλώτος και ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης.
Από τις 10 έως τις 11 την επισκόπηση δημοσίων δαπανών και την κοινωνική πρόνοια όπου θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ.Γ.​Χουλιαράκης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ Θεανώ Φωτίου.
Από τις 11 μέχρι και τις 12.30 θα συζητηθεί η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων Εσόδων και άλλα φορολογικά θέματα όπου από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο γενικός γραμματέας εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Από τις 12.30 μέχρι και τις 13.30 θα γίνει ανασκόπηση των ασφαλιστικών και θα ανοίξει ο διάλογος για τα Εργασιακά ε τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο .
Από τις 2.30 μέχρι και τις 3.30 θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης όπου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο υπουργός εσωτερικών κ Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: