Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Σώζουν τα σπίτια τους

Να υπαχθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010) αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας (2/2017) αφορά δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν λάβει σχετικά δάνεια, εφόσον έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία αποπληρωμής τους (λόγω της οικονομικής κρίσης).
Σε αυτούς δίνεται πλέον η δυνατότητα να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου μέσω του Ειρηνοδικείου και έτσι να «κουρευτούν» τα δάνεια και να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός των κατοικιών τους.
Οπως είναι γνωστό, ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και η διάδοχη κατάσταση είναι ο ΟΑΕΔ, στον οποίο μεταβιβάστηκαν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων.
Μετά την υπαγωγή αυτή, ετέθη το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη.
Επί της ουσίας, οι ανώτατοι δικαστές υιοθέτησαν τις εισηγήσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργου Αναστασάκου, που είχαν ταχθεί υπέρ της υπαγωγής των εν λόγω δανείων στον νόμο Κατσέλη.
Αντίθετα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς τους εργαζομένους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.
Η υπόθεση
Τον Αρειο Πάγο απασχόλησε υπόθεση δανειολήπτη που είχε λάβει στεγαστικό δάνειο από τον ΟΕΚ, στο πλαίσιο κρατικού προγράμματος στεγαστικής πολιτικής, με πλήρη εγγύηση και επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο.
Αρχικά, το Ειρηνοδικείο με τη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλε στα τέλη του 2012 ο πολίτης (που ήρθε σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής) για ρύθμιση των χρεών του απέναντι σε τράπεζες, αλλά απέρριψε την αίτησή του για ρύθμιση των οφειλών προς τον τέως ΟΕΚ ύψους 77.703 ευρώ, κρίνοντας ότι εξαιρούνται από τον νόμο Κατσέλη όλα αυτά τα στεγαστικά δάνεια.
Ανοίγει ο δρόμος για διαγραφές «κόκκινων» δανείων
Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγει ο δρόμος για τη διαγραφή«κόκκινων» δανείων, σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40,2 δισ. ευρώ (38%) μέχρι το τέλος του 2019.
Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επεκτείνεται στα 20 χρόνια, αντί για 5 χρόνια που ισχύει σήμερα, ο χρόνος φορολογικής απόσβεσης της ζημιάς που προκύπτει από λογιστικές ή πραγματικές διαγραφές απαιτήσεων.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος της ζημίας από διαγραφές «κόκκινων» δανείων -ακόμη και αν είχαν σχηματίσει ειδικές προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου ώς το τέλος του 2015 για το 100% του δανείου- εντός πενταετίας. Γεγονός που λειτουργούσε αποτρεπτικά για τις τράπεζες που πλέον έχουν περιθώριο εικοσαετίας.
Σύμφωνα με το Reuters, χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ ότι είναι επιθυμητό να επιτραπεί στις τράπεζες η απόσβεση της ζημίας μεταξύ προβλέψεων και πραγματοποιηθεισών ζημιών από τα NPL’s να γίνεται σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο της εικοσαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: