Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της και η Μαδρίτη την έθεσε «υπό κηδεμονία»

Απρόβλεπτες είναι στο εξής οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση της Καταλονίας, καθώς οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στην απόλυτη ρήξη. Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία. «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν 70 βουλευτές. Δέκα βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 2 βουλευτές λευκό.  Μετά την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή ανεξαρτησία, η Ολομέλεια της Ισπανικής Γερουσίας, αποφάσισε τη επικύρωση των μέτρων, που ζητούσε η κυβέρνηση, για να θέσει, κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 155 του Συντάγματος, υπό τον έλεγχό της την Καταλονία και να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως από την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία στο Καταλανικό κοινοβούλιο αποχώρησαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos). Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε, αποφάσισε τελικά να μην προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές όπως αρχικά σχεδίαζε. Η απόφασή του, με την οποία μετέφερε την ευθύνη για την κήρυξη της ανεξαρτησίας στο τοπικό κοινοβούλιο, εξανέμισε τις ελπίδες όσων περίμεναν μία κίνηση που θα κατεύναζε την πολιτική αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση.
Μετά την επικύρωση από την Ισπανική Γερουσία των μέτρων βάσει του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος, η κεντρική κυβέρνηση δύναται πλέον να θέσει υπό τον έλεγχό της την τοπική διακυβέρνηση, ξυλώνοντας την κυβέρνηση της Καταλονίας. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε ηρεμία και επισήμανε πως «η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα» στην Καταλονία. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο Twitter.
Σε πληροφορίες του ισπανικού Τύπου, που επικαλείται δικαστικές πηγές, αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει αμέσως διαδικασία δίωξης Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία. 
Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο τοπικό κοινοβούλιο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης αναμένοντας την απόφαση, ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Το ίδιο συνέβη και εντός τους κοινοβουλίου, όπου τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης και οι βουλευτές που υπερψήφισαν την ανεξαρτησία σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν.
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε πολύ για να το επικυρώσουμε στις κάλπες. Πολίτες της Καταλονίας, έρχονται ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να διατηρήσουμε τον σφυγμό της χώρας αυτής, μέσω της ειρήνης». 
Πάντως ενδεικτική του κλίματος πανικού που επικράτησε μετά την απόφαση της Καταλονίας για ανεξαρτησία είναι η «βουτιά» που έκαναν οι ισπανικές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειές τους. Μόλις έγινε γνωστή η ενέργεια της καταλανικής Βουλής, ο δείκτης IBEX στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 2% στις 10.139,80 μονάδες.
Διεθνές «Όχι» στην ανεξαρτησία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Την έκπληξη έκανε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, η οποία μετά την ψήφιση της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter πως: «Για να είμαστε ξεκάθαροι, η Σκωτία δεν αναγνωρίζει την δημοκρατία της Καταλονίας. Το ισπανικό Σύνταγμα πρέπει να γίνεται σεβαστό».
Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Τι προβλέπουν τα μέτρα που ενέκρινε η Ισπανική Γερουσία για την Καταλονία
  • Καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης και διάλυση της καταλανικής Βουλής. Τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν ειδικές επιτροπές, αλλά στην ουσία, θα βρίσκεται στα χέρια υπουργών της ισπανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εντολή στις Αρχές να συλλάβουν τους Καταλανούς πολιτικούς που συμμετείχαν στις διαδικασίες ανακήρυξης της ανεξαρτησίας (συμπεριλαμβανομένου και του Κάρλες Πουιτζντεμόντ).
  • Προκήρυξη νέων εκλογών στην περιοχή εντός έξι μηνών
  • Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την Τζενεραλιτάτ.
  • Οι περίπου 17.000 άνδρες των Mossos D' Esquadra, η καταλανική αστυνομία, περνούν υπό τον έλεγχο της ισπανικής αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει, ακόμη, τη δυνατότητα να αντικαθιστά τους άνδρες της καταλανικής αστυνομίας από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους (εθνική αστυνομία, Πολιτοφυλακή).
  • Αν και η Μαδρίτη έχει θέσει τα οικονομικά της Καταλονίας υπό τον έλεγχό της με την εφαρμογή του άρθρου 155 η κυβέρνηση αποκτά εξουσία για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
  • Ενώ αρχικά ανάμεσα στις προτάσεις προβλεπόταν η Μαδρίτη να έχει τον έλεγχο και των δημόσιων μέσων της Καταλονίας, μετά από τροπολογία που έκανε δεκτή η Γερουσία δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: