Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ταμείο Αλληλοβοήθειας υπ. Πολιτισμού – Τι έδειξε ο οικονομικός έλεγχος

Οικονομικός έλεγχος των ετών 2005-2016 διενεργήθηκε για πρώτη φορά από το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) κατόπιν εντολής που είχε δώσει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και νυν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου “μετά  την πρόσφατη έκθεση των προσωρινών αποτελεσμάτων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά τις εξελιξεις. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ζητήσει από το ΤΑΥΠΥΠΠΟ επαρκείς εξηγήσεις. Εφ όσον δεν δοθούν θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.” Για το ρόλο του Ταμείου υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από την πρώην πρόεδρο του ΤΑΠ. κ. Λούβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο αυτό  έχει λάβει συνολική κρατική χρηματοδότηση 46 εκατ. ευρώ σε μια 12ετία, σύμφωνα με δηλώσεις του κου Φ. Αλικαρίδη, συμβούλου του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά που έχει δημοσιεύσει το TVXS.
Όπως φαίνεται από το καταστατικό του  το Ταμείο  δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης  όταν υπουργός ήταν ο Ευάγ.  Βενιζέλος, ορίζεται ότι στο ταμείο θα εισρέει 1% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογκών Πόρων). Το ταμείο μάλιστα για ένα διάστημα έπαιρνε  επίσης χρήματα και από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού από το Λόττο. πριν αυτό διακοπεί λόγω της υπόθεσης Ζαχόπουλου.
Επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά, το ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης αυξάνεται  στο 3.5% επί των εισπράξεων του ΤΑΠ (αύξηση κατά 250%).  Μάλιστα το 2009, το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε το Ταμείο ήταν 3,2 εκ. ευρώ. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009 , η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκ. Σήμερα καθώς  τα έσοδα του ΤΑΠ είναι κατά πολύ αυξημένα, αυξημένη, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι και η χρηματοδότηση του ταμείου.
«Η μόνη ουσιαστική κοινωφελής δραστηριότητα που επιτελεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, είναι η λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για τους υπαλλήλους του Υπ. Πολιτισμού» ανέφεραν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική  ερώτηση  που στην υπουργό στη Βουλή. “Στον σταθμό φιλοξενούνται μόνο 120 παιδιά από την περιοχή της Αθήνας, σε ένα Υπουργείο που έχει 7.300 τακτικούς και σχεδόν άλλους τόσους έκτακτους υπαλλήλους σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι οικονομικές ενισχύσεις όπως «μικροδάνεια και βοηθήματα για λόγους υγείας», ήταν σχεδόν ανύπαρκτες την τελευταία διετία, σε σχέση με το ύψος της χρηματοδότησης” ανέφεραν
«Ενημερώθηκα από στελέχη του υπουργείου και το νέο ΔΣ του ΤΑΠ((Ταμείο Αρχαιολογκών Πόρων) για το σκάνδαλο του Ταμείου. Ήταν ένας από τους πολλούς θεσμικούς, διαχειριστικούς και πολιτικούς σκελετούς που βρήκαμε. Αποφάσισα να το αντιμετωπίσω άμεσα αλλάζοντας τo, διορισμένο τον Νοέμβριο 2014, ΔΣ του ταμείου, και μεταφέροντας τον βρεφονηπιακό σταθμό στο υπουργείο, όπως προβλεπόταν στον οργανισμό του υπουργείου» ανέφερε σε πρόσφατή του δήλωση στο TVXS ο Ν. Ξυδάκης. «Έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με νομοθετική ρύθμιση. Δεν κατάλαβα γιατί να διατηρούμε ένα σωματείο με δημόσιο χρήμα. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό, παραβιάζει την αρχή της ισοπολιτείας», λέει ο Ν. Ξυδάκης. «Δεν δικαιολογούνται τόσα χρήματα για τα έξοδα 120 παιδιών, όταν χιλιάδες συμπολίτες μας υποφέρουν» συμπληρώνει.
«Προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση, ζήτησα διαχειριστικό έλεγχο στο Ταμείο, από τον αρμόδιο αν. υπουργό Οικονομικών, την 17η Αυγούστου του 2015, σε δύσκολες μέρες πολιτικά. Κατόπιν η κυβέρνηση παραιτήθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές, εγώ έφυγα από το υπουργείο. Αργότερα κατάλαβα ότι η εντολή ελέγχου πνίγηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπήρξε αδικαιολόγητη ολιγωρία. Το φθινόπωρο του ’16, επανενεργοποιήθηκε η εντολή ελέγχου από τον Αρ. Μπαλτά και τον Γ. Χουλιαράκη. Σήμερα δεν ξέρω πού βρίσκεται», προσθέτει ο πρώην υπ. Πολιτισμού και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: