Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Παραδόσεις, μια αφορμή για παρηγοριά

Συχνά αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο στους ανθρώπους αρέσουν οι παραδόσεις και οι επέτειοι, γιατί πολλοί χαμογελούν και μόνο στην ιδέα των Χριστουγέννων και των εορτών. Η εξήγηση είναι απλή: οι παραδόσεις και οι τελετουργίες, τα εορταστικά γεύματα και τα δώρα λειτουργούν παρηγορητικά, σαν ένα δίχτυ ασφάλειας, δομής και σταθερότητας σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν και μάλιστα με μεγάλες ταχύτητες.
Δεν έχει σημασία ποιο είναι το θρήσκευμα και ποια η γιορτή ή η επέτειος. Μπορεί να είναι τα Χριστούγεννα, το Χάνουκα, τα γενέθλια ή η επέτειος ενός γάμου.
Οι τελετουργίες (στόλισμα δέντρων, άναμμα κεριών, ανταλλαγή δώρων, κ.ο.κ.) μας βοηθούν να δημιουργούμε αναμνήσεις και μικρά πολύτιμα κομμάτια τα οποία κρατάμε συχνά σαν πυξίδα ή σαν άγκυρα στις δύσκολες στιγμές. Αυτά είναι οφέλη ψυχολογικά, που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, να συνδεόμαστε μαζί τους και να παίρνουμε ανάσες από την καθημερινότητα, που είναι γεμάτη κούραση, δυσκολίες και πολύ άγχος.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, Δημήτρης Ξυγαλατάς, με άρθρο του στην εφημερίδα «El Pais».
Όπως εξηγεί, εκτός από την προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας (φίλους, συγγενείς κ.λπ.) σημαντικό ρόλο παίζει και το φαγητό, το οποίο συμβάλλει στην αίσθηση αυτής της ζεστασιάς και της εγγύτητας, αίσθημα που πηγαίνει πίσω στα χρόνια που οι πρώτοι άνθρωποι έμαθαν να ανάβουν φωτιά και να ψήνουν την τροφή τους.
Οι μακρές ώρες της προετοιμασίας του φαγητού και των γλυκών και στη συνέχεια η κατανάλωσή τους καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες οι οποίες πηγαίνουν πολύ πίσω στην ανθρώπινη ιστορία. Το να μοιράζεσαι ένα εορταστικό και τελετουργικό τραπέζι βοηθά στην ενότητα, αυξάνεται τη διάθεση για συζήτηση και σύνδεση μεταξύ των προσώπων.
Φυσικά, όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τους χριστιανούς και τα Χριστούγεννα, αλλά ανάλογα έθιμα υπάρχουν σε όλες τις παραδόσεις, την εβραϊκή, την ινδική, στη Μέση Ανατολή.
Ακόμη και η ανταλλαγή δώρων συμβολίζει την αγάπη και τη φροντίδα -έστω και αν μερικές φορές φτάνει το όριο της υπερβολής και της υπερκατανάλωσης. Μοιράζομαι σημαίνει φροντίζω, συντηρώ τους κοινωνικούς δεσμούς και δημιουργώ κοινωνικά δίκτυα.
Οι τελετουργίες, με την έννοια μιας επαναλαμβανόμενης διαδικασίας, είναι δείκτης ταυτότητας και του «ανήκειν» σε μια ομάδα. Και γι' αυτό οι παραδόσεις είναι σημαντικές για τα παιδιά.
Σύμφωνα με τις μελέτες, τα παιδιά που μετέχουν σε συλλογικές τελετουργίες δημιουργούν δεσμούς αδελφικούς και αρμονικούς με τους συνομήλικούς τους και τα κοντινά τους πρόσωπα, δημιουργούν θετικές μνήμες. Και έχουν κάτι να περιμένουν για την επόμενη χρονιά.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: