Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πρωτοβουλία Ελλάδας και άλλων πέντε κρατών για το RoundUp της Monsanto

H Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοβουλία κρατών μελών για την εξάλειψή της δραστικής ουσίας γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022, προτείνοντας μάλιστα και συμπληρωματική τροπολογία.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία παράγραφο του κειμένου της πρωτοβουλίας προστέθηκε η φράση που εμπεριέχεται στην οδηγία 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και στο το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009: «Εμείς ως κράτη μέλη δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα».
Αυτό ήταν και το μήνυμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου προς τους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών του Νοεμβρίου, όπου τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν μέτρα ουσιώδους σημασίας για την εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, όπως για παράδειγμα η συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων.
H σχετική επιστολή των υπουργών των έξι κρατών μελών για τη γλυφοσάτη προωθήθηκε στην Επιτροπή στις 21 Δεκεμβρίου 2017. Εκτός από την Ελλάδα, την πρωτοβουλία στηρίζουν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
Η ανανέωση της άδειας της γλυφοσάτης δημιούργησε αρκετή αναστάτωση, αφού, σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπήρξαν επιστημονικοί ή νομικοί λόγοι που να δικαιολογούν την απαγόρευσή της.
Παρόλα αυτά, ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ αυτών και πολλών Ελλήνων, διακήρυξε την ανησυχία του ζητώντας την απαγόρευση της δραστικής ουσίας, την αλλαγή στις διαδικασίες επιστημονικής αξιολόγησης και τη γενικότερη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Αντίστοιχο ψήφισμα υπέρ της σταδιακής κατάργησης είχε εκδώσει και το ευρωκοινοβούλιο καλώντας σε επανεξέταση του ευρωπαϊκού γεωργικού προτύπου.
Η διαδικασία της ΕΕ για την αξιολόγηση των κινδύνων τέθηκε υπό αμφισβήτηση με επακόλουθο να γίνει η γλυφοσάτη αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση για την αδειοδότηση και τη χρήση φυτοφαρμάκων στην ΕΕ.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: