Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Πολιτική δέσμευση για δημοσιονομική υπευθυνότητα ζητά ο Κουτεντάκης

Για τα ζητήματα «που μένουν ανοικτά» και τις «πολλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» έκανε λόγο ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κουτεντάκης, από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι απόλυτη η δέσμευση του πολιτικού συστήματος για πλήρη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διαφάνεια και λογοδοσία.
Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και την ευρωζώνη, τους κάλεσε να κάνουν την αυτοκριτική τους και να εξετάσουν την επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «και μπορεί να βγει και πρέπει να βγει από τα μνημόνια». Όπως είπε, «έχουμε και εμείς μπροστά μας προκλήσεις ως χώρα αλλά και η ευρωζώνη προκλήσεις σαν ενότητα».
Ο κ. Κουτεντάκης διέκρινε διορθωτικές ενέργειες σε βασικά οικονομικά μεγέθη, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία από τις αιτίες» που οδήγησαν την Ελλάδα σε μνημονιακό πρόγραμμα:
"Λίγους μήνες πριν από την έξοδο και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι βασικές μακροοικονομικές ισορροπίες που οδήγησαν την Ελλάδα στο πρόγραμμα έχουν διορθωθεί. Η βασική αιτία που ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει λυθεί πλέον η χώρα παράγει ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει σχεδόν εξαλειφθεί και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει, εν μέρει, αποκατασταθεί..."
Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς -όπως υποστήριξε-, τα παραπάνω στοιχεία δεν σημαίνουν ότι «έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα» ή ότι «ελληνική κοινωνία μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας». 
Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Κουτεντάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης πιστοληπτικής γραμμής, αν και δεν το θεωρεί πολύ πιθανόν. «Από τη στιγμή που οι πιστωτές δεν το βάζουν στο τραπέζι κι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο», δήλωσε.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: