Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ο «λαγός-παράσιτο» της Ευρώπης

Η «εμπροσθοφυλακή» των Γερμανών στο μέτωπο κατά των κορονο-ομολόγων και εισηγητής λιτότητας στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, στερεί έσοδα τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο από την υπόλοιπη Ε.Ε. με το καθεστώς σκανδαλώδους φορολογικής ασυλίας που παρέχει στις αμερικανικές πολυεθνικές.
Δέκα δισεκατομμύρια κοστίζουν κάθε χρόνο στους Ευρωπαίους τα... καρότα του γνωστού «λαγού» των Γερμανών. Ο λόγος για την Ολλανδία, τη χώρα που εδώ και χρόνια επιλέγει να μπαίνει μπροστά από τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της προκειμένου να αποκρούσει το αίτημα για έκδοση κοινού χρέους στην ευρωζώνη και δανεισμό όλων των κρατών-μελών της με το ίδιο επιτόκιο, όπως συνέβη και στην τελευταία συνδιάσκεψη κορυφής των «27» την Πέμπτη.
Η Χάγη έδωσε τα ρέστα της στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη λήψη συντονισμένων ευρωπαϊκών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, επιδεικνύοντας όχι απλώς έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται περισσότερο -όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί-, αλλά και απανθρωπιά.
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του Eurogroup τις τελευταίες εβδομάδες o Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα, όχι μόνο απέρριψε διά ροπάλου το ενδεχόμενο έκδοσης κορονο-ομολόγων, αλλά επέμεινε ότι οποιοδήποτε δάνειο λάβουν τα κράτη-μέλη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας θα πρέπει να συνοδεύεται από «σαφείς οικονομικούς όρους», δηλαδή μνημόνια λιτότητας.
Προσβολές
Ο Χούκστρα δεν δίστασε μάλιστα να προσβάλει τον υπερχρεωμένο Νότο, υποστηρίζοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερη οικονομία τα τελευταία χρόνια (αντί να τα τρώνε στα ποτά και τις γυναίκες, όπως έλεγε κάποτε για μας ο Ντάισελμπλουμ), ώστε να μπορούν να απορροφήσουν το κόστος της πανδημίας. Πρότεινε μάλιστα να γίνει έλεγχος ώστε να γίνει κατανοητό για ποιο λόγο ορισμένα μέλη της Ε.Ε. δεν διαθέτουν το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο, για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση.
Εκείνο βέβαια που ο Ολλανδός δεν είπε είναι ότι για το έλλειμμα αυτό και τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση των χωρών που ζητούν σήμερα το κορονο-ομολόγο μεγάλη ευθύνη φέρει και ο φορολογικός παράδεισος πάνω στον οποίο έχει χτιστεί και ακμάζει εδώ και δεκαετίες η οικονομία της χώρας του.
Η Ολλανδία αποτελεί χρόνια τώρα -έναντι τιμήματος- έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου και βασικό «αγωγό» μεταφοράς των κερδών των πολυεθνικών από τις χώρες που τα παράγουν σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική προς υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βερμούδες. Παρέχοντας ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες, ιδιότυπες εταιρικές μορφές περιορισμένης ευθύνης (CV) και άλλες σκανδαλώδεις διευκολύνσεις, το ολλανδικό κράτος επιτρέπει σε επιχειρηματικούς κολοσσούς να μην πληρώνουν δεκάρα φόρου στις χώρες που πραγματοποιούν τα κέρδη τους.
Πρόσφατη ανάλυση του Tax Justice Network αποκάλυψε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χάνουν κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια εξαιτίας του απαράδεκτου καθεστώτος φορολογικής ασυλίας που η Ολλανδία παρέχει γενναιόδωρα στις αμερικανικές πολυεθνικές. Αντί να δηλώνουν τα κέρδη τους στις χώρες της Ε.Ε. που τα παράγουν, αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Nike και η Starbucks μεταφέρουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο (44 δισ. δολάρια μόνο το 2017) σε θυγατρικές εταιρείες συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων και άλλες εταιρείες-θυρίδες περιορισμένης ευθύνης που έχουν ιδρύσει στον ολλανδικό φορολογικό παράδεισο.
Οι θυγατρικές αυτές αποτελούν συνήθως ενδιάμεσο στάδιο στη μεταφορά των κερδών και φορολογούνται από το ολλανδικό κράτος με συντελεστή χαμηλότερο του 5%. Αξιοποιώντας το καθεστώς αυτό οι αμερικανικές πολυεθνικές γλιτώνουν από φόρους αρκετών δεκάδων δισ. δολαρίων, που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Η ανάλυση του Tax Justice Network διαπιστώνει μάλιστα ότι οι χώρες που καταγράφουν σήμερα τα περισσότερα κρούσματα και θύματα από τον κορονοϊό και χρήζουν αλληλεγγύης είναι και αυτές που χάνουν τα περισσότερα φορολογικά έσοδα εξαιτίας του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που η Ολλανδία παρέχει γενναιόδωρα σε αμερικανικές πολυεθνικές. Η Γαλλία χάνει εταιρικούς φόρους 2,7 δισ., η Ιταλία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια ενώ η Ισπανία περίπου 1 δισ. δολάρια.
Σε αντάλλαγμα των συνολικά 10 δισ. δολαρίων φορολογικών εσόδων που χάνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το ολλανδικό κράτος καρπώνεται κάθε χρόνο επιπρόσθετο φόρο 2,2 δισ. δολαρίων. Για κάθε δολάριο που η Ολλανδία βάζει στο ταμείο της από την μεταφορά των κερδών των αμερικανικών πολυεθνικών, η Ευρώπη στο σύνολό της χάνει φορολογικά έσοδα σχεδόν 4 δολαρίων.
Το τίμημα είναι τεράστιο και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη στάση της Χάγης έναντι των χωρών που προτείνουν την έκδοση κοινού χρέους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σε μια επίδειξη περισσότερο αλαζονείας παρά γενναιοδωρίας η ολλανδική κυβέρνηση διεμήνυσε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να δωρίσει 1 δισ. ευρώ σε ένα Ταμείο επείγουσας στήριξης των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών της Ε.Ε. Το 1,5 δισ. δολάρια το οποίο χάνει όμως κάθε χρόνο η Ιταλία εξαιτίας του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που η Χάγη παρέχει στις πολυεθνικές-πελάτες της είναι δύο φόρες το ετήσιο κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου San Rafaelle, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ιταλίας. Χόρτασαν υποκρισία και οι Ιταλοί.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: