Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Συντονισμένα πυρά στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας

Η έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής κυριάρχησε σήμερα (Πέμπτη) στη Βουλή, στη συζήτηση που διεξήχθη για τη διαχείριση της πανδημίας.
Η κριτική αφορούσε πολλά θέματα: Από το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και την κοινοβουλευτική καραντίνα μέχρι το βεβιασμένο κινήσεων όπως η επανέναρξη της προανακριτικής αλλά και το αμφιλεγόμενο περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο, καθώς και τα μέτρα στο μέτωπο της οικονομίας και στήριξης του ΕΣΥ.
Σημειώνεται πως η συζήτηση –που κατά διαστήματα ήταν σε υψηλούς τόνους– έγινε μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη χαλάρωση των πρώτων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Από την α' κατοικία στην τηλεκατάρτιση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις του Μαξίμου. Όσο για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης, που αναγκάστηκαν στην κυβέρνηση να πάρουν πίσω άρον άρον, ο πρωθυπουργός κινήθηκε στη λογική της στρεψοδικίας και παρά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις των ιδιοκτητών των πλατφορμών με τη Ν.Δ., επιχείρησε να στρέψει αλλού το βάρος της συζήτησης.
Δεν παράλειψε να ασκήσει κι αυτός κριτική (στον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ανακοίνωσε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή το τέλος Ιουλίου του 2020.
«Η ύφεση θα είναι τεράστια»
Στη διαχείριση της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία εστίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η ύφεση θα είναι τεράστια, ακριβώς επειδή δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την οικονομία ώστε να επανεκκινήσει πιο εύκολα».
Επίσης, επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό ότι με «εξώφθαλμα προκλητικό τρόπο» προσπαθεί να οικειοποιηθεί τις θυσίες των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου»
Τη διενέργεια περισσότερων τεστ, την ενίσχυση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του στην πράξη, παρουσιάζοντας δέσμη έξι προτάσεων για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζόμενων ζήτησε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άσκησε δριμεία κριτική σε αρκετά σημεία κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, καταλογίζοντας της ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου και ανεπαρκή μέτρα.
Η επόμενη ημέρα εξαρτάται από την προσωπική ευθύνη αλλά κυρίως από την αποτελεσματικότητα του κράτους είπε η Φ. Γεννηματά σημειώνοντας πως «χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς περισσότερα τεστ για τα οποία φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό και κινητές ομάδες πρωτοβάθμιας που έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες, η άρση των μέτρων γίνεται μια επικίνδυνη άσκηση».
«Ανθυγιεινή διαχείριση μιζέριας»
Την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ και επέρριψε ευθύνες σε όλα τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν για το γεγονός ότι το ΕΣΥ οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προέβλεψε ακόμη πως «ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι κρίσιμοι χώροι όπως οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα ΜΜΜ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι... Μπορείτε να αποκλείσετε ότι αυξημένα θύματα μπορεί να υπάρξουν και στην Ελλάδα σε περισσότερο βάθος χρόνου; Κανείς δεν μπορεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο εξαγγελθέν από την υπουργό Παιδείας, άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας: «Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Αφήστε την ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας και σταματήστε να παίζετε με την αγωνία του κόσμου», σημείωσε.
«Έλλειμμα 15%»
Ζοφερές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «ο λόγος σας αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο της προπαγάνδας επί της αλήθειας, θυμίζει ανοιχτή συγκέντρωση προεκλογικής περιόδου».
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση και η ύφεση ήταν ορατή πριν από την πανδημία και εκτίμησε ότι το έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος θα φθάσει στο 15% και αυτός θα είναι ο λόγος που οι εταίροι θα έρθουν και θα απαιτήσουν την λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι στην καλύτερη περίπτωση το ΑΕΠ θα μειωθεί περίπου κατά 15% τη διετία 2020- 2021 και πρόσθεσε ότι για τα επόμενα 8-9 χρόνια το δημοσιονομικό κενό θα είναι κατ' ελάχιστο 60 δισ. ευρώ γι' αυτό και το κόμμα του ζητούσε ευρωομόλογο και ήταν ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε λιτότητα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: