Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Νομοσχέδιο «μπουλντόζα» Χατζηδάκη: Καταστροφή του περιβάλλοντος, δώρα σε κολλητούς

Ξεπούλημα ΑΔΜΗΕ και δικαίωμα συγγενών να βάλουν το δάκτυλο στο μέλι. Πάρτι ιδιωτικών συμφερόντων και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στη διαχείριση απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Επενδυτές τύπου «Ελληνικός Χρυσός» δεν θα χρειάζονται άδειες, θα κάνουν απλώς γνωστοποίηση! Τέλος στο Δίκτυο Natura και επιστροφή στο παρελθόν στους δασικούς χάρτες: αυτές είναι μερικές από τις καταστροφικές συνέπειες του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείου Περιβάλλοντος, εν μέσω πανδημίας και παρά τις αντιρρήσεις του συνόλου των οικολογικών οργανώσεων και φορέων της χώρας για το νομοσχέδιο που θα έχει σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις και σε επίπεδο ποιότητας ζωής, όπως λένε.
Για σκανδαλώδεις αποφάσεις και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, αφού 50 από τα άρθρα του, δεν έχουν τεθεί καν σε διαβούλευση, κάνει λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας στο tvxs.gr. «Το μοντέλο ανάπτυξης Μητσοτάκη, ξεπουλάει δημόσιο πλούτο και δημιουργεί παραθυράκια και εξυπηρετήσεις, για ένα σύστημα κολλητών της ΝΔ, από την «Ελληνικός Χρυσός», μέχρι αυτοδιοικητικούς παράγοντες και καταπατητές δημόσιου και δασικού χώρου».
Ο Σ. Φάμελλος προσθέτει πως με το νέο νομοσχέδιο παραβιάζονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες με την κατάργηση του σταδίου της δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης κατά τη διαδικασία τροποποίησης ΑΕΠΟ με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. «Να σημειωθεί ότι τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ» υπογραμμίζει.
Από τα 82 άρθρα που τέθηκαν στην αρχική διαβούλευση, ανακοινώθηκαν 130 τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να τρέχουν να προλάβουν να ερμηνεύσουν τις «εκπλήξεις» του πακέτου Χατζηδάκη, πριν την πρώτη κοινοβουλευτική επιτροπή που πραγματοποιείται την Τρίτη 28 του μήνα, στην οποία λόγω των έκτακτων μέτρων, θα μιλήσουν μόνο δύο βουλευτές από κάθε κόμμα!
Ξεπούλημα ΑΔΜΗΕ και κατάργηση ασυμβίβαστου
Στο νέο νομοσχέδιο, δίνεται δυνατότητα να ξεπουληθεί το ποσοστό του δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις με πλειοψηφία του δημοσίου.
«Στην ουσία ξεπουλάει το εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας που είναι κερδοφόρο και παραχωρεί ως δωράκι στους επίδοξους επενδυτές, εγκεκριμένες κολοσσιαίες χρηματοδοτήσεις, για μείζονα εθνικά έργα όπως η διασύνδεση με την Κρήτη και τα νησιά. Προικοδοτεί δηλαδή και τους επενδυτές» λέει ο Σ. Φάμελλος, ο οποίος κάνει λόγο μεταξύ άλλων και για την σκανδαλώδη κατάργηση του ασυμβίβαστου στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Ως κυβέρνηση, είχαμε ορίσει ότι δεν μπορούσε να είναι κάποιος στον φορέα που διαχειρίζεται αυτόν τον λογαριασμό και στενός συγγενής του να είναι τοποθετημένος σε κάποιον ενεργειακό φορέα. Ε, ο κος Χατζηδάκης, επιτρέπει να είναι συγγενής στέλεχος του ταμείου, με αυτόν που θα παίρνει τα λεφτά!»
Πάρτι χρηματαγοράς στο ιστορικό κέντρο χωρίς έγκριση του δημοτικού συμβούλιου
Ανάμεσα στις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, είναι η αλλαγή του χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με αποφάσεις που δεν συζητήθηκαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση, όταν διέρρευσε το νομοσχέδιο. «Με το νομοσχέδιο αλλάζει η χρήση γης, καταργείται το όριο των 100 κλινών, άρα ξενοδοχοποιείται το κέντρο και εξορίζεται η κατοικία. Προβλέπεται πάρτι της χρηματαγοράς στον χώρο του Real Estate, που αφορά προφανώς κυρίως ξενοδοχεία. Ποιοι ήταν ενήμεροι γι’αυτές τις αποφάσεις που θα αλλάξουν εντελώς την φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου; Ο κύριος Μπακογιάννης γνώριζε τα σχετικά άρθρα και ποια στάση θα κρατήσει;» ρωτάει ο Σ. Φάμελλος.
Όχι πια άδειες... μόνο γνωστοποιήσεις από τους επενδυτές
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, με το νέο νομοσχέδιο, τροποποιείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις, ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα, παρεμποδίζοντας τις αρμόδιες περιβαλλοντικά υπηρεσίες να ασκήσουν το ρυθμιστικό τους ρόλο και να λειτουργήσουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. «Δεν είναι τυχαίο ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως "χρονοβόρα διοικητική διαδικασία" και "σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση των επενδύσεων", το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις οδηγίες εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται η οργανική συγχώνευση περιβάλλοντος και ανάπτυξης κατά τη λήψη αποφάσεων και όχι η υπερίσχυση της ανάπτυξης έναντι του περιβάλλοντος».
Απαλλάσσονται της αδειοδότησης και μεταπίπτουν σε απλή γνωστοποίηση οι μεταλλουργικές μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες «Εδώ βλέπουμε πιθανή φωτογραφική ρύθμιση υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Υποβαθμίζοντας την αδειοδότηση σε απλή γνωστοποίηση, φωτογραφίζουν τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της εταιρείας, που διαχειρίζονται επικίνδυνα υλικά και εξαιτίας των οποίων δεν έχει πάρει άδεια η εταιρεία καθώς η υπόθεση κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας» εξηγεί ο Σ. Φάμελλος.
Διαχείριση απορριμμάτων: «Θα γίνει πάρτι με τις αναθέσεις»
«Το νομοσχέδιο ακυρώνει τον σχεδιασμό και στη χωροταξία και στη διαχείριση απορριμμάτων δημιουργώντας ένα πλαίσιο «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε» λέει ο Σ. Φάμελλος. Πιο συγκεκριμένα, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και του Ιόνιου, αφαιρούνται οι αρμοδιότητες διαχείρισης απορριμμάτων από δήμους και πάνε σε ΑΕ, που διοικείται από τον περιφερειάρχη με προίκα τα έργα ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη αλλά... και όσα θα γίνουν από εδώ και πέρα! «Θα πάρει ένας φορέας τη διαχείριση σε 36 δήμους και δεν έχει έναν εργαζόμενο. Άρα στις αναθέσεις θα γίνει πάρτι, γιατί αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν σε έναν μήνα. Δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο», συμπληρώνει ο Σ. Φάμελλος.
Όχι πια Δίκτυο Natura και Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), αφού έχουν προηγουμένως απαξιωθεί από την κυβέρνηση ΝΔ το έργο τους, ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο, συμμετοχικό, αντικαθιστώντας το με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών. Πραγματικός στόχος σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο: «Ο έλεγχος από την κυβέρνηση και τους φίλους της των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών».
Προβλέπεται επιλογή κανόνων ζωνοποίησης στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών με χρήση κανόνων αστικού χώρου, σε αντίθεση με διεθνείς Συμβάσεις, guidelines, την IUCN τη CBD κ.λπ, καθώς οι όροι «περιοχές» ή «ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης» μεταπηδούν σε «χρήσεις γης». Παράλληλα στην συγκεκριμένη ζωνοποίηση είναι έκδηλη η προσπάθεια παράκαμψης της «δέουσας εκτίμησης» του άρθρου 6 παρ. 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, για την αδειοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων ακόμα στις πιο ευαίσθητες περιοχές της χώρας και του Δικτύου Natura 2000.
«Καταργεί τους φορείς προστατευόμενων περιοχών Natura, αφήνοντας στον αέρα 400 εργαζόμενους, καταργεί όμως και τοπικούς φορείς με κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρεί από τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, το δικαίωμα γνωμοδότησης άρα πάλι… μπάτε σκύλοι...», σχολιάζει ο Σ. Φάμελλος.
Δασικοί χάρτες: Επιστροφή στην εποχή πριν το 2015
Το νομοσχέδιο θέτει νέες ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και οπισθοδρόμηση του σημαντικού αυτού έργου για τη χώρα.
«Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θέλοντας για άλλη μία φορά να χαϊδέψει αυτιά - ότι έκανε δηλαδή επί 40 ολόκληρα χρόνια πριν το 2015 - προτείνει αλλαγές που θέτουν σε αμφισβήτηση ακόμη και τους ήδη κυρωμένους χάρτες» λέει ο Σ. Φάμελλος. «Κάνει τους δασικούς χάρτες κουρελόχαρτο. Βλέπουμε φωτογραφικές διατάξεις για απαλλαγή της πράξης χαρακτηρισμού δασικής υπηρεσίας για ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας σε δασική έκταση/δάσος που έχει τις υπόλοιπες άδειες. Ταυτόχρονα, αποδυναμώνει τον ρόλο της δασικής υπηρεσίας. Υποσχόμενος εξυπηρετήσεις σε διάφορους. Βάζει ιδιώτες μηχανικούς στη θέση των δασολόγων των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ έχει παγώσει εγκεκριμένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσλήψεις, 550 δασολόγων - δασοπόνων».
Συμπληρώνει επίσης πως προβλέπεται, ότι εκτάσεις δεν θα χαρακτηρίζονται από εδώ και πέρα ως δάση ή δασικές εκτάσεις και δεν κηρύσσονται αναδασωτέες αν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί ακόμη κι αν δεν έχει υλοποιηθεί αυτή. Η νέα προσθήκη είναι ότι αυτό ισχύει ακόμη κι αν η οικοδομική άδεια δεν έχει υλοποιηθεί. Δηλαδή, ανεξάρτητα από την μορφή που έχει σήμερα η έκταση, δεν χαρακτηρίζεται ως δασική αν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια που δεν υλοποιήθηκε!
«Αυτό το νομοσχέδιο, είναι ανεξίτηλο στίγμα, για τη ΝΔ, και τον κο Χατζηδάκη. Εισάγουν σε συνθήκες περιορισμένης διαβούλευσης και δημοκρατίας, νομοσχέδιο που προβλέπει πάρτι της χρηματαγοράς, ιδιωτικοποίηση εθνικών δικτύων διανομής της ενέργειας με προικοδότηση στους επενδυτές, φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» και πολλά άλλα. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει μάχη ζωής. Αναρωτιέμαι γιατί ο κος Χατζηδάκης, παίρνει πάνω του τον μουτζούρη με αυτό το σκανδαλώδες νομοσχέδιο» λέει στο tvxs.gr ο Σωκράτης Φάμελλος.
Μέχρι σήμερα, 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ (το σύνολο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα) έχουν ζητήσει απόσυρση, ανάκληση και μη κατάθεση του Ν/Σ. Πάνω από 80 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες, κάνουν επείγουσα έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την άμεση απόσυρση του «αντι-περιβαλλοντικού», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Επίσης έχουν τοποθετηθεί εναντίον του, όλοι οι φορείς των περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ.α.
 
Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: