Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Τηλεδιάσκεψη του τμήματος Παιδείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου

Την 5η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών επέλεξε το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ του νομού Πέλλας για να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με θέμα τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου στην εποχή του covid19, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τιμή και αναγνώριση στον έλληνα εκπαιδευτικό που με το περίσσευμα της ψυχής του παλεύει να ανταποκριθεί στο καθήκον του ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.
Την εισήγηση της τηλεδιάσκεψης έκανε ο Τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Υπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ο υπεύθυνος σε θέματα Παιδείας του Κόμματος, Παύλος Χαραμής, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Πέλλας και αναπλ. Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού και Εξωτερικού Εμπορίου, Θεοδώρα Τζάκρη το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Ογανωτικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γνωσούλα Χαιλατζίδου, ο διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας ,Θωμάς Μπαχαράκης, ο διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας, Νίκος Αγγελίδης, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συνδικαλιστές και αιρετοί του χώρου, δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων του νομού μας , μόνιμοι και αναπληρωτές, συντονιστές των ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ του νομού και μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η συζήτηση ήταν γόνιμη και δημιουργική καθώς ο σκοπός όλων των συμμετεχόντων είναι η ομαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ο Ν. Φίλης και ο Παύλος ο Χαραμής εστίασαν στη μεγάλη εικόνα ,δηλ στην κατάσταση της Εκπαίδευσης και της Παιδείας όπως διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ και τις υπαγορευμένες από τις αρχές του φιλελευθερισμού επιλογές της. Τονίσθηκε από τον Ν. Φίλη πως το δημόσιο σχολείο πρέπει να λειτουργήσει , παρέχοντας ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με την μαθησιακή διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός της τάξης. Η τηλεδιδασκαλία δεν υποκαθιστά την πραγματική διδασκαλία. Εξάλλου προυποθέτει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και παροχή δωρεάν ηλεκτρονικού εξοπλισμού στον κάθε μαθητή, προυποθέσεις που δεν εξασφάλισε η Κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως δεν εξασφάλισε και τις 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς διορισμούς μονίμων, χωρίς προσλήψεις αναπληρωτών , χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό η Κυβέρνηση επιμένει πεισματικά στα πολυπληθή τμήματα, ενώ η ενδεδειγμένη λύση είναι τα ολιγομελή.
Ο Παύλος ο Χαραμής έδωσε έμφαση στην ποιοτική διαφοροποίηση του οράματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε, προτείνει ποιότητα και ισότητα στην εκπαίδευση με σταθερή έδραση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, στόχοι επιτεύξιμοι μόνο μέσα από μια ισχυρή δημόσια εκπαιδευση.
Την μικρότερη εικόνα, την τοπική εικόνα ,δηλ την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ν. Πέλλας παρουσίασαν οι διευθυντές της Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης με στοιχεία και πληροφορίες πολύ χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων και για την ολοκλήρωση της εικόνας του νομού, οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν το λόγο και κατέθεσαν την εμπειρία τους και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας, Θ. Τζάκρη.
Η βουλευτής τόνισε πως η ΝΔ προωθεί συστηματικά την αποδυνάμωση και τον ευτελισμό της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Αναφέρθηκε στην κατάργηση των 34 προγραμμάτων μετα -λυκιακής τεχνικής κατάρτισης που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, 5 εκ των οποίων θα λειτουργούσαν στην ΠΕ Πέλλας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αναφέρθηκε στην ακύρωση της ίδρυσης νέων πανεπιστημιακών τμημάτων , μεταξύ των οποίων και το τμήμα Μουσειολογίας που είχε ιδρυθεί στην Έδεσσα και θα λειτουργούσε το ακαδημαικό έτος 2020-2021, στο χώρο που λειτουργούσε το επίσης καταργηθέν το 2013 από τη ΝΔ Πανεπιστημιακό τμήμα. Αναφέρθηκε επίσης στις παλινωδίες της Κυβέρνησης όσον αφορά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στο νομό μας αλλά και στο πολυπληθές των σχολικών τμημάτων στο νομό μας, νομός που συγκεντρώνει το 25% των κρουσμάτων όλης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πρότεινε τέλος ένα τοπικό ειδικό σχέδιο δράσης για τη θεσμική θωράκιση και την ενίσχυση του νομού στη μάχη με τον covid19.
Όσον αφορά στις μαθητικές κινητοποιήσεις τόσο ο Ν. Φίλης , ο Π. Χαραμής, η Θ. Τζάκρη όσο και οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί , γονείς και κηδεμόνες εξέφρασαν την άποψη πως δεν επιτρέπεται τα παιδιά να ταπεινώνονται, να εξευτελίζονται, να απειλούνται και να φιμώνονται όταν διεκδικούν τα δίκαια και τα λογικά , όταν με τα αιτήματά τους διεκδικούν αυτό που όφειλε να τους διασφαλίζει η Πολιτεία.
Απέναντι στον εκπαιδευτικό αυταρχισμό της Κυβέρνησης ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την Παιδαγωγική Δημοκρατία.
Για το γραφείο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
η υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας
Άννα Σεμερτζίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: