Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα

Η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ και η μειωμένη ζήτηση σε Ευρώπη και Κίνα οδήγησαν τις χώρες του ΟΠΕΚ να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή πολιτική του μαύρου χρυσού.
Οι λόγοι που οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να υποχωρούν τον Ιούνιο είναι προφανείς. Πρόκειται για την αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ, τη μείωση της ζήτησης από την Ευρώπη και την Κίνα και τους φόβους για προβλήματα στην παραγωγή λόγω της βίας που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι όμως δεν επαληθεύτηκαν.
Επειτα από τρεισήμισι μήνες μικρής υποχώρησης στις τιμές, σημείο καμπής ήταν η 1η Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Paramaount Options Inc., Ρέι Κάρμποουν. Εκείνη την ημέρα η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μειώσεις τιμών για τους μεγαλύτερους πελάτες της. Η κίνηση αυτή έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου χρυσού στον κόσμο προτιμά να προστατέψει το μερίδιο αγοράς που έχει παρά να προσπαθήσει να ανεβάσει τις τιμές.
Η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου που από τον Ιούνιο έχει φτάσει το 29% εξέπληξε τους αναλυτές και όσους κάνουν συναλλαγές στις αγορές. Επειτα από μια σταθερή αύξηση της προσφοράς και εξασθένηση της ζήτησης, το ξέσπασμα ενός πολέμου τιμών από τον ΟΠΕΚ εγείρει ερωτηματικά για το εάν θα γίνουν επενδύσεις σε νέα πεδία. Την ίδια στιγμή, η πτώση των τιμών βοηθά την παγκόσμια οικονομία καθώς διατηρεί υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ενώ καθιστά πιο φθηνά τα καύσιμα για τους οδηγούς.
Οι τιμές του πετρελαίου Brent υποχώρησαν στις 16 Οκτωβρίου στα 82,60 δολάρια το βαρέλι, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων σχεδόν χρόνων. Οι τιμές στις 19 Ιουνίου είχαν φτάσει τα 115,71 δολάρια το βαρέλι. Στις ΗΠΑ οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate άγγιξαν στις 27 Οκτωβρίου τα 79,44 δολάρια το βαρέλι, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012. Στις ΗΠΑ η τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών φτάνοντας τα 3,01 δολάρια το γαλόνι (3,78 λίτρα).
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα ελ Μπάντρι αρνήθηκε ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος στις τιμές. «Οι χώρες μας ακολουθούν την αγορά» είπε, προσθέτοντας ότι όλοι «πωλούν ανάλογα με την τιμή της αγοράς».
Ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, όπου τεχνολογικές πρόοδοι, όπως η υδραυλική ρωγμάτωση και η οριζόντια διάτρηση, οδήγησαν σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής και σε μείωση των εισαγωγών.

Πηγή: Bloomberg News 

Δεν υπάρχουν σχόλια: