Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Die Welt: «Ενα κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «WELT» ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ολο και περισσότερο συζητείται στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ενώ αίσθηση προκαλούν δηλώσεις στενού συμβούλου της Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος τάσσεται «υπέρ» ενός νέου «κουρέματος» κατά 50%, ήτοι 120 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική «Wall Street Journal» σημειώνει σε δημοσίευμά της ότι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη κάνουν... στρες τεστ στα εσωτερικά τους συστήματα και «ξεσκονίζουν» τα έκτακτα σχέδια που είχαν καταρτίσει προ διετίας για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την «Die Welt», υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΕΕ, επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα, εκτιμούν ότι «ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της». Διάσταση απόψεων υπάρχει, ωστόσο, ως προς τον χρόνο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο ένα κούρεμα εντός του 2015, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το κούρεμα θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν πια θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος άλλες χώρες της κρίσης να διεκδικήσουν «haircut» του δικού τους χρέους. Οι υψηλόβαθμοι παράγοντες πιστεύουν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στο επόμενο διάστημα στις αγορές, οπότε μια πιστωτική γραμμή στήριξης των 10,9 δισ. δεν θα είχε νόημα. «Θα εξαντλούνταν αμέσως και θα έχανε τον προληπτικό της χαρακτήρα» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.
Η «Die Welt» σημειώνει ότι οι ίδιοι κύκλοι στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παραταθεί πέραν του Φεβρουαρίου και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει πιθανώς και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Υπολογίζουν δε τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Αθήνας στα 20 δισ. ευρώ.
«Ναι» σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% λέει στο μεταξύ ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας (DIW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαρσέλ Φράτσερ. Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση (ORF) δήλωσε ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και τόνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισ. ευρώ, από τα οποία 40 με 50 αντιστοιχούν στη Γερμανία. Το ποσό αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο για τη Γερμανία, τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW.
Η αμερικανική «WSJ» σε δημοσίευμά της αναφέρει πως μεταξύ των επιχειρήσεων που κάνουν ασκήσεις... αντοχής σε περίπτωση ενός Grexit είναι οι Citigroup, Goldman Sachs και ICAP. Τα σχέδια των εταιρειών περιλαμβάνουν λεπτομερείς ελέγχους σε εταίρους που θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από την έξοδο, έλεγχο των πιστωτικών εκθέσεων και δοκιμές ως προς το πώς θα παρείχαν διασυνοριακή χρηματοδότηση στις τοπικές δραστηριότητες.
Ερευνα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταλήγει τέλος στο συμπέρασμα ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων μεγάλων hedge funds εξακολουθούν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στην τρέχουσα συγκυρία.
Οι ίδιοι θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πιέσει τους Ευρωπαίους να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα, αλλά δεν θα πιέσει για διαγραφή του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα, ήτοι των hedge funds.

Κατερίνα Κοσμά 
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: