Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Διαγραφές οφειλών έως 20.000 ευρώ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ
Την απαλλαγή με ταχείες διαδικασίες από χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο, συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ, φέρνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας. Οι διατάξεις αφορούν νοικοκυριά χωρίς ακίνητη περιουσία, με μηδενικά εισοδήματα και τραπεζικές καταθέσεις έως 1.000 ευρώ. Οι οφειλέτες για να πετύχουν τη διαγραφή θα πρέπει να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία.
Διαγραφή-εξπρές μικρών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μαζί με τη νέα συμφωνία ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές.
Η νέα ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατσέλη, ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες οφειλέτες που έχουν μηδενικά εισοδήματα και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία προκειμένου με μία αίτησή τους στα ειρηνοδικεία να διεκδικήσουν και να πετύχουν το... σβήσιμο όλων των υποχρεώσεών τους. Αρκεί αυτές να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή με άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία δίνεται η δυνατότητα μέσα από τις διατάξεις του Νόμου 3869/2010 για ρύθμιση ή διαγραφή χρεών και προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, του δήμους κ.λπ. Μέχρι πρότινος οι δανειολήπτες μπορούσαν να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς τους ιδιώτες πιστωτές.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και αφορά την «ταχεία διευθέτηση μικροοφειλών», τα οικονομικά ασθενέστερα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εφόσον κερδίσουν την απόφαση του ειρηνοδικείου, απαλλάσσονται σε πρώτη φάση προσωρινά για 18 μήνες από τις οφειλές τους και εφόσον μετά την πάροδο των δυόμισι ετών δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση, τότε απαλλάσσονται πλήρως, κάνοντας ουσιαστικά νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.
Υπολογίζεται ότι το νεοσύστατο άρθρο «5α» που προστέθηκε στον νόμο Κατσέλη αφορά περί τους 30.000 με 35.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Η εκτίμηση αυτή γίνεται καθώς περίπου τρεις στις 10 υποθέσεις του προαναφερόμενου νόμου (3869/2010) αφορούν προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια αλλά και πιστωτικές κάρτες.
Αποδείξεις
Πιο συγκεκριμένα, ο οφειλέτης μπορεί να κερδίσει διαταγή προσωρινής απαλλαγής εφόσον αποδεικνύει σωρευτικά ότι:
  • Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης δεν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και δεν έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.
  • Τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία είτε ως δικαιούχου είτε ως συνδικαιούχου συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεών του σε πιστωτικά ιδρύματα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.
  • Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτησή του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεών του.
  • Το ύψος των οφειλών του δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και προσαυξήσεις.
  • Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
  • Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημέρα της επικύρωσης είναι μηδενικά.
  • Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
  • Ο ειρηνοδίκης, εφόσον πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις και εφόσον οι δανειστές δεν τις αμφισβητούν, μπορεί να διατάξει την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη που περιλαμβάνονται στην αίτηση.
Η διάρκειά της είναι 18 μήνες και στο διάστημα αυτό αναστέλλονται τα πάσης φύσης ατομικά καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του.
Ο οφειλέτης, όμως, μέσα σε αυτήν την περίοδο θα πρέπει, αν μεταβληθούν τα περιουσιακά ή εισοδηματικά στοιχεία τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του, να ενημερώνει ανά τρίμηνο, από την έκδοση της δικαστικής απόφασης, τη γραμματεία του ειρηνοδικείου όπου τηρείται ο φάκελός του. Αν δεν το πράξει αυτό ή αν αποδειχθεί ότι υπέβαλε ψευδή στοιχεία για να κερδίσει την απαλλαγή, τότε κηρύσσεται έκπτωτος και τίθενται σε ισχύ τα σε βάρος του καταδιωκτικά μέτρα.
Μετά το τέλος του 18μηνου κι εφόσον η οικονομική του κατάσταση παραμένει σε δυσχερή θέση, τότε απαλλάσσεται πλήρως από το υπόλοιπο των υποχρεώσεών του. Δηλαδή διαγράφονται πλήρως και οριστικά οι οφειλές του.
Σκοπός της διάταξης αυτής είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις περίπου 120.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν προς εκδίκαση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ
Ρύθμιση χρεών και προς το Δημόσιο από φυσικά πρόσωπα
Και τα χρέη προς το Δημόσιο πέραν εκείνων προς τους ιδιώτες πιστωτές μπορούν να ρυθμίζουν τα φυσικά πρόσωπα μέσα από τις διατάξεις του νόμου 3869/2010, γνωστού κι ως «νόμου Κατσέλη». Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περιλαμβάνονται επίσης:
  • οι βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν.
  • οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, μαζί με τις πρροσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  • ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Τα προαναφερόμενα χρέη δεν επιτρέπεται να συνιστούν το σύνολο των πιστωτών του αιτούντος και οι οφειλές του προς αυτά υποβάλλονται σε ρύθμιση κατά τον παρόντα νόμο μαζί με τις οφειλές του προς τους ιδιώτες πιστωτές.
Στη διαδικασία ρύθμισης του νόμου δύνανται να υπαχθούν οι προαναφερόμενες οφειλές οι οποίες έχουν γεννηθεί ένα έτος πριν από την κατάθεση της αίτησης και βεβαιώνονται στη Φορολογική Διοίκηση μετά από παραίτηση από την άσκηση του δικαιώματος ή και του δικογράφου οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος ή μέσου ενώπιον αρμοδίου δικαστηρίου.
Επίσης μπορούν να υπαχθούν και οι οφειλές οι οποίες κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αιτήσεως του οφειλέτη για την υπαγωγή στη διαδικασία του παρόντος νόμου, τελούν σε αναστολή διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: