Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Παρακράτηση ΦΠΑ από τις τράπεζες

Ανοίγει ο δρόμος για την απευθείας παρακράτηση ΦΠΑ από τις τράπεζες, όπως προκύπτει από το νέο έντυπο δήλωσης του φόρου. Στο έντυπο προβλέφθηκε ήδη ειδικός κωδικός, ο οποίος αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή του μέτρου της απευθείας παρακράτησης του ΦΠΑ από τις τράπεζες σε κάθε συναλλαγή η οποία διενεργείται με τραπεζική διαμεσολάβηση, με πλαστικό χρήμα ή επιταγές.
Σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, για τις αλλαγές στο νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ, αναφέρεται ότι στη δήλωση προστέθηκε ο κωδικός «404», ο οποίος αναφέρεται σε φόρο που έχει δεσμευτεί μέσω τραπεζών.
Στον συγκεκριμένο κωδικό θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά τον χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών, προκειμένου να αποδοθούν στη φορολογική διοίκηση. Το νέο έντυπο διαμορφώθηκε με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος για τα προαπαιτούμενα, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 16 Ιουλίου.
Στη σχετική διάταξη αναφέρεται ότι «το ποσό ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 20 του νόμου 3842/2010, και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής, τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο, εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής».
Στις προθέσεις της ΓΓΔΕ, είναι πλέον να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο παρακράτησης του ΦΠΑ στην πηγή, για συναλλαγές οι οποίες περνούν μέσα από το δίκτυο των τραπεζών.
Γι’ αυτό, άλλωστε, προβλέφθηκε στη νέα δήλωση ΦΠΑ και ειδικός κωδικός καταχώρησης του ποσού ΦΠΑ, το οποίο παρακρατήθηκε απευθείας από την τράπεζα.
Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «ο τρόπος συμπλήρωσης του κωδικού θα οριστεί μετά την έκδοση της απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με την οποία θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης αυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: