Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

«Τουφέκισε» τα πιστεύω του

Τα πυρά των Οικολόγων Πράσινων, του κόμματος από το οποίο προέρχεται, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, συγκέντρωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, καθώς του καταλογίζεται ότι στη νέα ρυθμιστική απόφαση για την κυνηγετική περίοδο, που ξεκινά σήμερα, δεν γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για το κυνήγι στην Ελλάδα, απλώς προβλέπεται μικρή μείωση των διαθέσιμων ημερών
Πολιτικά εκτεθειμένος απέναντι στο κόμμα του και στις οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, με αφορμή τη νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι που υπέγραψε, με την οποία ορίζεται η διάρκεια και το καθεστώς της νέας κυνηγετικής περιόδου, που ξεκινά επισήμως σήμερα.
«Η νέα ρυθμιστική του κυνηγιού, που δυστυχώς φέρει την υπογραφή του μέλους των Οικολόγων Πράσινων και αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, εκφράζει μία ακατανόητη υποχωρητικότητα στις πιέσεις του κυνηγετικού λόμπι», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, συμπληρώνοντας ότι «η απόφαση του υπουργού βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προτεινόμενες θέσεις, τις πρακτικές και τις αρχές των Οικολόγων Πράσινων. Γι' αυτό και την αποδοκιμάζουμε έντονα».
Στην ουσία, τα πυρά των Οικολόγων προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος εκτοξεύτηκαν, καθώς η νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες αλλαγές για την περίοδο 2015-2016, καθώς ο Γ. Τσιρώνης έκανε σημαντικές υποχωρήσεις σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του και -πολύ περισσότερο- σε σχέση με τις θέσεις του κόμματός του, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Τι αλλάζει

Οι περιορισμένες αλλαγές που υπάρχουν στη φετινή έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι πως το κυνήγι του αγριοπερίστερου, του ορτυκιού και του τρυγονιού λήγει στις 20 Φεβρουαρίου αντί στις 28 που έληγε, η φλυαρόπαπια βγήκε από τον πίνακα των θηρεύσιμων και απαγορεύτηκε το κυνήγι της, το κυνήγι της σαρσέλας, της χουλιαρόπαπιας και της τσικνόπαπιας λήγει στις 31 Ιανουαρίου αντί στις 10 Φεβρουαρίου και το κυνήγι του μπεκατσινιού και της νερόκοτας λήγει στις 31 Ιανουαρίου αντί στις 10 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, διατηρείται στα ίδια με πέρσι επίπεδα το κόστος των αδειών κυνηγιού.
«Ποιες είναι οι αλλαγές που με τόσο... σθένος διαπραγματεύτηκε ο υπουργός μας:», αναρωτιούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι. Για τη λήξη του κυνηγιού στις 20 Φεβρουαρίου για 3 είδη αναφέρουν: «Ανθρακες ο θησαυρός, ορτύκια και τρυγόνια δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μετά τον Οκτώβριο, μια και είναι μεταναστευτικά, το δε αγριοπερίστερο είναι σε πολύ μικρούς πληθυσμούς».
Σε ό,τι αφορά τη λήξη του κυνηγιού στις 31 Ιανουαρίου για πέντε επιπλέον υδρόβια και παρυδάτια πτηνά σημειώνουν: «Ολοι γνωρίζουν ότι οι κλιμακωτές ημερομηνίες είναι απλώς το πρόσχημα, για να συνεχίσουν οι κυνηγοί να κυνηγούν στους υγροτόπους τα πλέον δημοφιλή θηράματα, που είναι η πρασινοκέφαλη και το κιρκίρι, παρ' όλο που το κυνήγι τους έληγε έτσι κι αλλιώς στις 31/1».
Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την απαγόρευση του κυνηγιού όλο τον χρόνο για τη φλυαρόπαπια υπενθυμίζουν ότι πρόκειται «για ένα είδος που απαντά σε μικρούς πληθυσμούς και μοιάζει με τα θηλυκά όλων των άλλων παπιών, οπότε είναι πολύ εύκολο να το μπερδέψεις. Το σκοτώνεις και το διαπιστώνεις μετά». Και επισημαίνουν: «Μια ιστορική ευκαιρία χάθηκε λοιπόν, λόγω της ακατανόητης υποχωρητικότητας του υπουργείου μπροστά στις πιέσεις του κυνηγετικού λόμπι».

Στα αζήτητα

Η σφοδρή αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων απέναντι στον υπουργό, μέλος του κόμματός τους, ήταν αποτέλεσμα του ότι αγνόησε τις προτάσεις που είχαν καταθέσει και αφορούσαν:
■ Τη λήξη του κυνηγιού για όλα τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά στις 31 Ιανουαρίου.
■ Τον περιορισμό του δικαιώματος θήρευσης αγριόχοιρων σε 4 ζώα ανά ομάδα κυνηγών, από 5 που ίσχυε πέρσι και θα ισχύει και φέτος και από τα 2 επιτρεπόμενα ζώα ανά ομάδα κυνηγών που ίσχυε την περίοδο 2007-2008.
■ Την απαγόρευση της θήρας στην Α’ ζώνη του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, που επιτράπηκε με υπουργική απόφαση πριν από 3 χρόνια.
■ Την επαναφορά σε ισχύ της απαγόρευσης του κυνηγιού της πετροπέρδικας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας για ένα έτος.
■ Τέλος, την ουσιαστική απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους που ισχύει από το 2013, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται.
■ Ομως το «άδειασμα» του Γιάννη Τσιρώνη από το ίδιο του το κόμμα δεν περιορίστηκε μόνο στα προαναφερόμενα: «Ακόμα χειρότερα όμως, της υπογραφής προηγείται η συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού σε ένα κακοστημένο, κιτς επικοινωνιακό σόου, επανάληψη παλαιότερου, του 2008, με πρωταγωνιστή τότε τον (ακροδεξιό) υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, όπου καταστρέφονται δεκάδες ηχομιμητικές συσκευές στο προαύλιο του υπουργείου, δηλαδή πειστήρια αξιόποινων πράξεων, τα οποία θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις δικογραφίες που θα έπρεπε να είχαν σχηματιστεί», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Απάντηση του Γ. Τσιρώνη στην «Εφ.Συν.»

«Φυσιολογικές οι αντιδράσεις, αλλά και σκληρές οι διαπραγματεύσεις»
«Φυσιολογικές» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις αντιδράσεις των Οικολόγων Πράσινων ο Γιάννης Τσιρώνης, «όμως, φέτος έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις και από τις έξι προτάσεις που μας έκανε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για περιορισμό, κρατήσαμε τις τρεις με μικρές διαφορές», λέει στην «Εφ.Συν.» και αρνείται ότι υπήρξε υποχωρητικότητα έπειτα από πιέσεις από την πλευρά του κυνηγετικού λόμπι.
«Φέτος, λόγω του ότι είμαστε μια νέα κυβέρνηση, δεν μπορούσαμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές, δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, δηλαδή μια συνολική αναθεώρηση της νομοθεσίας για το κυνήγι, που νομίζω ότι και με τους κυνηγούς που συζητήσαμε είναι κάτι ανοιχτό. Εφόσον δεν μπορούσε να γίνει αυτό φέτος, ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μη γίνουν σημαντικές αλλαγές».
«Συνεπώς να περιμένουμε κάποιες αλλαγές από την επόμενη κυνηγετική σεζόν;», τον ρωτήσαμε: «Εκείνο το οποίο έχω εξαγγείλει και το έχω συμφωνήσει και με την Ορνιθολογική και με τους οικολόγους και με τους κυνηγούς είναι να γίνει ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος, με ορίζοντα τουλάχιστον διμήνου-τριμήνου για το πώς μπορεί το κυνήγι στην Ελλάδα να επιβιώσει. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει φέτος», απάντησε.
«Καλά κάνουν οι Οικολόγοι και πιέζουν και οι κυνηγοί πιέζουν, ο καθένας πιέζει για τα πιστεύω του, αλλά εμείς είμαστε κυβέρνηση και οφείλουμε να κοιτάμε πάντα, ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις. Και -σε τελευταία ανάλυση- να κάνω την ακραία υπόθεση, που είναι πάγια θέση των Οικολόγων, να καταργηθεί τελείως το κυνήγι, πιστεύετε ότι φέτος θα μπορούσε να υποστηριχτεί μια τέτοια άποψη από πλευράς αστυνόμευσης; Δεν έχουμε τον τρόπο αυτή τη στιγμή να υποστηρίξουμε, ούτε οικονομικά ούτε θεσμικά, τόσο δραστικές αλλαγές. Δεν νομίζω ότι φέτος υπήρξε κάποια υπόσχεση και κάποια υποχωρητικότητα. Εχω μια στρατηγική για το κυνήγι, η οποία θα ακολουθηθεί σε βάθος τετραετίας και δεν νομίζω ότι είχαμε σχεδιάσει κάτι περισσότερο που δεν το κάναμε».
Σε ό,τι αφορά την καταγγελία για το «κακοστημένο επικοινωνιακό σόου της καταστροφής των ηχομιμητικών συσκευών», ο ίδιος μας λέει ότι δεν νομίζει πως ήταν κάτι τέτοιο, ότι είναι κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και ότι δεν γνωρίζει αν έχουν σχηματιστεί δικογραφίες που συνοδεύουν τις κατασχέσεις.

Η θέση της Ορνιθολογικής Εαιρείας στην «Εφ.Συν.»

«Δεν έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις»
«Η γραμμή του κ. Τσιρώνη είναι ότι έκανε αμοιβαίες υποχωρήσεις και ότι προσωπικά θα ήθελε τη μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Αμοιβαίες υποχωρήσεις δεν έγιναν, ο κ. Τσιρώνης διαβουλεύτηκε και με εμάς και με το κόμμα από το οποίο προέρχεται, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της ΚΣΕ. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις δεν έγιναν και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του κ. Παπαδόδημα, στις οποίες αναφέρει ότι οι κυνηγοί έχασαν κάτι λίγο. Οντως, οι κυνηγοί έχασαν κάτι πολύ λίγο και αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσιρώνης δεν σήκωσε κανένα πολιτικό κόστος, εκτός από την κριτική που θα δεχτεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το ίδιο του το κόμμα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Μαλαμώ Κορμπέτη, συντονίστρια πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
«Σε ό,τι αφορά τη ρυθμιστική, άλλαξαν πολύ λίγα, ασήμαντα πράγματα. Εμείς στις προτάσεις μας υποστηρίζαμε ότι η περίοδος του κυνηγιού πρέπει να τελειώνει νωρίτερα για όλα μαζί τα είδη και όχι σε κλιμακούμενες ημερομηνίες. Κι αυτό, γιατί τα πιο δημοφιλή θηράματα, που είναι οι πρασινοκέφαλοι, η πάπια και το κιρκίρι, θα συνεχίσουν να κυνηγιούνται παράνομα, εφόσον δεν υπάρχει και έλεγχος, ακριβώς επειδή για κάποια υδρόβια είδη η κυνηγετική περίοδος θα συνεχίζεται και δεν θα τσεκάρει κανείς αν σκοτώνονται είδη, το κυνήγι των οποίων θα έχει λήξει πριν από μία εβδομάδα».
»Επιπλέον, ζητούσαμε να αφαιρεθούν τρία πολύ επίμαχα θηρεύσιμα είδη από τον κατάλογο και τις κατά τόπους απαγορεύσεις για το κυνήγι της πετροπέρδικας και τον Αμβρακικό. Και μπορεί ο κ. Τσιρώνης να έκανε αυτή τη συμβολική κίνηση καταστροφής των ηχομιμητικών συσκευών, ουσιαστικά κατά της λαθροθηρίας, αλλά στον Αμβρακικό, εκεί που πρέπει να ελεγχθεί η πιο οργανωμένη, μαζική λαθροθηρία παπιών στην Ελλάδα, που θηρεύονται για τις ταβέρνες του Αμβρακικού, δεν γίνεται τίποτα».
»Ο κ. Τσιρώνης δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων που ο ίδιος έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του, δηλαδή το γεγονός ότι λέγεται Οικολόγος Πράσινος. Δεν θα σας κρύψω την απογοήτευση των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Και αυτό είναι και συνεπές ως προς τις επισημάνσεις που είχαμε κάνει για το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο υπουργείο υποβαθμίζεται, μπαίνει κάτω από την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τη Βιομηχανία, κάτι που δείχνει το στίγμα της νέας κυβέρνησης. Αυτές, λοιπόν, είναι οι επιπτώσεις αυτού του υποβιβασμού του υπουργείου», επισημαίνει η κ. Κορμπέτη.

Ανακοίνωση της Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος

«Αμοιβαία υποχώρηση έπειτα από έντονη διαπραγμάτευση»
Σύμφωνα με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ), «οι προθέσεις του υπουργείου για τη ρυθμιστική της κυνηγετικής περιόδου 2015-2016, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τις συναντήσεις της με τον αρμόδιο υπουργό, θα επέφεραν πολύ σημαντικές μειώσεις του κυνηγιού σε περιόδους θήρας, θηρεύσιμα είδη και τοπικές απαγορεύσεις». Μάλιστα, σύμφωνα με κάποια κυνηγετικά sites, ο πρόεδρος της ΚΣΕ, Νίκος Παπαδόδημας, διαβάζοντας το σχέδιο της ρυθμιστικής απόφασης προς υπογραφή έπεσε από τα σύννεφα.
Οι προθέσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονο αναβρασμό στους κόλπους των κυνηγών, οι οποίοι σε έκτακτο Δ.Σ. της ΚΣΕ με συμμετοχή των προέδρων των ομοσπονδιών, απείλησαν με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, αποδεχόμενοι «ως μοναδική και τελευταία υποχώρηση τη μείωση 10 ημερών στην κυνηγετική περίοδο σε ορισμένα υδρόβια και την αφαίρεση από τα θηρεύσιμα ενός υδροβίου, χωρίς καμία άλλη μείωση και με την προϋπόθεση διατήρησης του κόστους των αδειών στα ίδια ακριβώς ποσά με πέρσι». Επιπλέον, όλο και περισσότεροι κυνηγοί απειλούσαν μέσω του Διαδικτύου και των κυνηγετικών σελίδων στο facebook ότι δεν θα βγάλουν άδεια και ότι θα κυνηγούν παράνομα, παρακινώντας κι άλλους να πράξουν ανάλογα.
Τελικά, η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του υπουργού και των κυνηγών κατέπεσε «έπειτα από έντονη διαπραγμάτευση και το θέμα έκλεισε με αμοιβαία υποχώρηση του υπουργού και δική μας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΣΕ. Γίνεται πάντως λόγος και για «τις σημαντικές παρεμβάσεις υπουργών, βουλευτών και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων υπέρ των θέσεων των κυνηγών» στην ίδια ανακοίνωση, αν και η μόνη σχετική επαφή που έγινε γνωστή ήταν η συνάντηση στην Αίγινα του προέδρου της ΚΣΕ με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: