Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2016

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και του χρόνου, εκτιμά η ΕΕ. Μόνη εξαίρεση, ο τουρισμός. Μετά από μια χρονιά ρεκόρ, και το 2016 αναμένεται αύξηση των τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα. 
Μετά από μια σύντομη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη πέρυσι, η ΕΕ αναμένει για το 2016 συρρίκνωση της τάξης του 1,3%. Η οικονομική ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε ο τουρισμός, που από χρονιά σε χρονιά πηγαίνει ολοένα καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει κατά 20% στο ελληνικό ΑΕΠ.
Παρά τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για το κλείσιμο τραπεζών, την επιβολή capital controls και τις απεργίες, ο αριθμός των τουριστών το 2015 αυξήθηκε σε περίπου 26 εκατομμύρια, από 22 εκατομμύρια που ήταν το 2014. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανοδική είναι και η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό: Από 14,3 δισεκατομμύρια το 2014 ανήλθαν στα 14,5 το 2015.
Και το 2016 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Το 2016 αναμένονται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες, κυρίως από τη Ρωσία. Οι πιο αγαπητοί τουριστικοί προορισμοί των Ρώσων ήταν μέχρι πρόσφατα η Αίγυπτος και η Τουρκία. Μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά περί τα τέλη Οκτωβρίου με 224 θύματα αλλά και την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και τις κατά συνέπεια δύσκολες διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι θα στραφούν σε άλλους προορισμούς. Κατά προτίμηση μάλιστα στην Ελλάδα.
Αύξηση και των Γερμανών τουριστών το 2016
Το πιθανότερο είναι ωστόσο ότι δεν θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τα 4,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες που πέρυσι έκαναν διακοπές στην Τουρκία. Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους αλλά και των υψηλότερων φόρων, σχεδόν τρεις φορές ακριβότερές από ό,τι ένα ταξίδι στην Τουρκία ή την Αίγυπτο. Εκτός αυτού, λόγω του αδύναμου ρουβλίου, πολλοί Ρώσοι δεν αναμένεται να ταξιδέψουν μέσα στο 2016 για διακοπές στο εξωτερικό. Παρ΄ όλα αυτά όμως το 2016 αναμένονται και στην Ελλάδα αρκετές εκατοντάδες Ρώσοι.
Αύξηση θα σημειώσει, όπως όλα δείχνουν, και ο αριθμός των γερμανών τουριστών το 2016. Αρκετοί από τους μεγάλους γερμανικούς tour operator προσφέρουν για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο περισσότερα ξενοδοχεία στους ενδιαφερόμενους σε σχέση με πέρυσι.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό το 2016, ο σύνδεσμος ξενοδόχων στην Κω εκφράζει φόβο για μείωση σε επισκέπτες και έσοδα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το περασμένο καλοκαίρι οι εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφθαναν κάθε μέρα στο νησί έκαναν το γύρο του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν 170.000 ακυρώσεις και μείωση τουριστικών εσόδων κατά 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Südwest Presse / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: