Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Λαγκάρντ: Οικονομικά απογοητευτικό το νέο έτος

Δίχως αισιοδοξία βλέπει τον ερχομό του νέου έτους, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πιστεύοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 θα είναι απογοητευτικός.
Η Λαγκάρντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt,  έκανε σαφές ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης φέρνουν προκλήσεις, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας.
«Σε πολλές χώρες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει αδύναμος» τόνισε η ίδια εστιάζοντας στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. «Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση» υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
Στη συνέχεια, η διευθύντρια του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης «φρενάρουν» την ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
Αναφερόμενη στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι η οικονομία μπορεί να βελτιωθεί, με την προϋπόθεση ωστόσο να βρεθεί λύση στα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να τονωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Ως προς την Federal Reserve, η Λαγκάρντ την παρότρυνε να αυξήσει τα επιτόκια με προοδευτικό και ομαλό τρόπο, προκειμένοτ να μην αλλάξουν οι ισορροπίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια στο εύρος 0,25% - 0,50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: