Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η θέση της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ για νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Η ψήφιση από τη Βουλή του νέου Μισθολογίου για το Δημόσιο «διαφημίστηκε» από την κυβέρνηση ως «αποκατάσταση αδικιών και μισθολόγιο που φέρνει αυξήσεις». Μάλιστα, με αφορμή αυτές τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που βιώνει τις τραγικές συνέπειες της κρίσης, στράφηκε και εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, που στα μάτια τους φάνηκαν και…κερδισμένοι.
Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας απ’ αυτή που θέλησε να περάσει προς τα έξω η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι πως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο φέρνει μειώσεις στο πραγματικό εισόδημά μας και αυτές δεν καλύπτονται από επικοινωνιακά τερτίπια. Η αλήθεια φαίνεται από τους αριθμούς και από τα «ψιλά γράμματα» που τεχνηέντως δεν βγήκαν προς τα έξω.
Η προσπάθεια να γίνουν, για ακόμη μία φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι «σάκος του μποξ» από την ελληνική κοινωνία δεν πρόκειται να περάσει. Το νέο μισθολόγιο βάζει για πολλά χρόνια στο «ψυγείο» τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και ακυρώνει τα όποια μισθολογικά οφέλη θα προέκυπταν από το ξεπάγωμα των μισθών από 1/1/2016 (οι οποίοι ωστόσο παγώνουν και πάλι για τη διετία 2016-2017). Σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική πολιτική του 3ου μνημονίου, με τη φοροεπιδρομή, την ακρίβεια (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κλπ) και την αύξηση των κρατήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζει να βαθαίνει τη λιτότητα.
Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει επιτέλους να μάθει την αλήθεια:
Η παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» προβλέπεται ρητά και από το Μεσοπρόθεσμο του 2015 όπως και από το 3ο Μνημόνιο.
Η χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων, για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάθε 3 αντί για 2 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα ανεξάρτητα από το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (χρονοεπίδομα), οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών. Ταυτόχρονα, για όσους παίρνουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η μισθολογική ωρίμανση θα εξακολουθεί να είναι παγωμένη ώσπου να εξισωθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών με όσους δεν παίρνουν την «προσωπική διαφορά».
Η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για παροχές Υγείας – Ασφάλισης και την κατάργηση των ΒΑΕ σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση των μισθών.
Η σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση (άρθρα 12 και 17) θα αποτελέσει εργαλείο χειραγώγησης και πειθαναγκασμού, θα εντείνει το βαθμό εκμετάλλευσης των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο της λεγόμενης στοχοθεσίας και της αποδοτικότητας, εξ αντικειμένου ο μισθός θα συνδέεται με την αξιολόγηση. Πριμοδοτούνται οι «θέσεις ευθύνης» καθώς και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, προβλέπονται, επίσης, κάποιες αυξήσεις για τα διευθυντικά – διοικητικά στελέχη, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ελεγχόμενο τμήμα υψηλόβαθμων υπαλλήλων που θα επιβάλλουν τη χειραγώγηση της μεγάλης πλειονότητας των συναδέλφων τους.
Με τις διαπιστώσεις αυτές της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. ταυτίστηκαν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Έτσι δόθηκε η έγκριση, ώστε η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. να συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καθώς και σε αυτόνομες κινητοποιήσεις, όπως γίνεται ήδη με τη στήριξη των κινητοποιήσεων των Αρχαιοφυλάκων. Επίσης, ομόφωνα έγινε δεκτή η πρόταση του προέδρου, να εισηγηθεί στο Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 48ωρη απεργία ενάντια στο αντεργατικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε πως το συνδικαλιστικό κίνημα στο ΥΠ.ΠΟ.Α. κατάφερε με αστραπιαίες κινήσεις, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας και σε απόλυτη συνεργασία με τα προεδρεία των αρμόδιων Σωματείων (Π.Ε.Υ.Φ.Α. και Εργατοτεχνίτες), να αποτρέψει μειώσεις εισοδήματος των συναδέλφων που εργάζονται στη φύλαξη και την καθαριότητα των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων και προλαμβάνοντας τα χειρότερα άνοιξαν το δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των συναδέλφων
Ως Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους ναι είναι σε διαρκή ετοιμότητα, ώστε με ενότητα, αποφασιστικότητα και αγώνα να δώσουμε τη μάχη μας, κόντρα στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει με συνέπεια και η κυβέρνηση Συριζα-ΑΝ.ΕΛ. και θέλουν την πλήρη εξαθλίωσή μας.

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: