Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

1071-Στρατηγικές Ήττες και Συρρίκνωση του Ελληνισμού

Μια ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 8-1-2016 στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου στο Δημαρχείο Πέλλας που συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και τον Δήμο Πέλλας, η οποία έφερε γόνιμο αποτέλεσμα και πλούσιους πνευματικούς καρπούς.
Η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ Νίκου Ντέμου "1071-Στρατηγικές Ήττες και Συρρίκνωση του Ελληνισμού" των εκδόσεων "Ινφογνώμων",  άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους.
Τέσσερεις στρατηγικές ήττες: Οι μάχες α) του Ιαρμουχά (Γιαρμούκ, 636), β) του Μαντζικέρτ (1071), γ) του Μυριοκέφαλου (1176) και δ) της άλωσης της Πόλης από τους Φράγκους (1204) που καθόρισαν την ιστορική πορεία του Ελληνισμού.
Τέσσερις ιστορικές ήττες, που έχουν να μας διδάξουν πολλά, ιδιαίτερα σήμερα, που Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται στο μέσον μιας κρίσης που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσει την παραπέρα πορεία του Ελληνισμού.
Υπάρχει ελπίδα;
Μπορεί να ανακάμψει ο Ελληνισμός;
Μπορούν οι Έλληνες να ξαναβρούν το βηματισμό τους και να διεκδικήσουν και πάλι μια προβεβλημένη θέση στην Ιστορία;
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, το βιβλίο αναφέρεται  σ' αυτές τις στρατιωτικές ήττες που επέφεραν την γεωγραφική, οικονομική και πολιτική συρρίκνωση του ελληνισμού, την απογοήτευση, την αλλοτρίωση, την αποσύνθεση, την υποχώρηση, την υποτακτική νοοτροπία και τελικά την υποδούλωση τους έθνους.
Είμαστε όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι και παρόλες τις αντιξοότητες και τις ακρότητες μας, απόγονοι ενός μεγάλου λαού, με τεράστια ιστορία, που δημιούργησε τρεις αν όχι τέσσερις παγκοσμίου φήμης και ακτινοβολίας πολιτισμούς,.
Ο κ. Καλεντερίδης Σάββας, εκδότης και συγγραφέας, τόνισε ότι το βιβλίο που παρουσιάζεται είναι ένα σύγγραμμα μελέτης, προβληματισμού αλλά και εθνικής έμπνευσης, που έρχεται σε μια περίοδο παρακμής της Ελλάδας και του Ελληνισμού.Ένα βιβλίο ιστορικής και εθνικής αυτογνωσίας.
Ο δε κ. Φίλης Γεώργιος καθηγητής του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, ανέφερε ότι ο συγγραφέας μελέτησε σε βάθος τα επιχειρησιακά δεδομένα, τον οπλισμό, το συσχετισμό δυνάμεων, τις γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες, το ρόλο των στρατιωτικών ηγετών, που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της κάθε μάχης και στην κατάληξή της.
Χαιρέτισαν την εκδήλωση εκ μέρους των συνδιοργανωτών, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος Γρηγόριος και ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος»,  κ. Κάμτσης Κων-νος. Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών κ. Τραούδας Βασίλειος. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: