Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Θεοδώρα Τζάκρη: Εθνικός στόχος η ανάπτυξη της βιομηχανίας

Την ανάγκη η ανάπτυξη της βιομηχανίας να αποτελέσει εθνικό στόχο υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομίας, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Φόρουμ για τη Βιομηχανία.
Το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτείας και των παραγωγικών τάξεων, στοχεύει να επιτελέσει το κύριο όργανο διαβούλευσης με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων άμεσης εφαρμογής για την ανάταξη του σημαντικότερου πυλώνα της οικονομίας, δηλαδή της βιομηχανίας.
Κατά την εναρκτήρια ομιλίας της, η υφυπουργός σημείωσε ότι «με έξυπνες πολιτικές ενίσχυσης και προστασίας των εθνικών μας παραγωγικών μηχανών, στο πλαίσιο πάντα των αρχών της Ε.Ε., θα χτίσουμε πετραδάκι - πετραδάκι τέτοιες πολιτικές που θα εκμεταλλεύονται στο έπακρο το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά θα δίνουν παραγωγική και αναπτυξιακή πνοή στη δική μας χώρα».
Το φόρουμ θα έχει ως κύριο αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής βιομηχανίας και την κατάστρωση ενός Σχεδίου Άμεσων Ενεργειών για τη Βιομηχανία, όπως αυτό θα προκύψει από τα πορίσματα των έξι τεχνικών ομάδων εργασίας που θα το πλαισιώνουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
  • Η ομάδα προσδιορισμού δυναμικών κλάδων της βιομηχανίας που μπορούν να δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας και να αντέχουν στο διεθνή ανταγωνισμό.
  • Η ομάδα διασύνδεσης Καινοτομίας - Βιομηχανίας
  • Η ομάδα ενίσχυσης των μικρομεσαίων (οργανωτική και τεχνολογική υποστήριξη, αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού κ.α.).
  • Η ομάδα εξοικονόμησης ενέργειας που θα προσδιορίσει άμεσες δράσεις και εργαλεία με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας.
  • Η ομάδα χρηματοδοτικών εργαλείων - προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων που θα επεξεργαστεί εργαλεία, πέραν του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για την υποστήριξη της μεταποίησης.
  • Η ομάδα επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα ασχοληθεί με την άρση διοικητικών εμποδίων, τη βελτίωση της διαδικασίας αδειοδότησης, θέματα εποπτείας της αγοράς, χωροταξίας, περιβάλλοντος και ενέργειας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κάθε ομάδα εργασίας θα καταθέσει ως το τέλος Φεβρουαρίου τα πορίσματα της εργασίας της, από τα οποία θα προκύψει το συνολικό Σχέδιο Άμεσων Ενεργειών για τη Βιομηχανία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: