Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Έρχεται το τέλος του παράνομου τζόγου;

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τυχερών παιχνιδιών παρουσιάστηκαν σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα.
Το τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποίησε, με την υποστήριξη της interwetter, την Πέμπτη την ημερίδα “Τυχερά Παίγνια στην Ελλάδα της κρίσης”. Οι περισσότεροι από τους ομιλητές της ημερίδας επικεντρώθηκαν γύρω από την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα της από την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου στην χώρα μας.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, στον σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της ημερίδας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις ομάδες της Football League που συνεχίζουν την τακτική των στημένων αγώνων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Αντώνης Στεργιώτης τόνισε την ανάγκη για “άμεση αδειοδότηση εδώ και τώρα” σε ότι αφορά τις στοιχηματικές εταιρείες στο διαδίκτυο, υποκατηγορία που όπως ανέφερε θεωρείται η “αγορά του μέλλοντος” στον χώρο του τζόγου.
Χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιώτης ανέφερε “πιστεύω ότι, όχι απλώς έχουν ωριμάσει, κοντεύουν να σαπίσουν, οι συνθήκες, για να προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις, να προχωρήσουμε σε αυτό που λέμε ρυθμισμένο περιβάλλον στο διαδίκτυο. Είναι επιτακτική ανάγκη για πάρα πολλούς λόγους. Και δημοσιονομικούς, αλλά όχι μόνο δημοσιονομικούς. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου, συμμόρφωσης των παρόχων”.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κοσκινάς, τόνισε επίσης την ανάγκη καταπολέμησης του παράνομου τζόγου αναφέροντας ότι η ρύθμιση της αγοράς μπορεί να αποφέρει 3- 4 δισ. ευρώ στα Δημόσια ταμεία της χώρας.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Werner Becher, ο εκπρόσωπος της αυστριακής στοιχηματικής εταιρείας Interwetten o οποίος ανέφερε ότι μόνο η μαύρη αγορά κερδίζει σε μία κακά οργανωμένη αγορά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “ η μαύρη αγορά στον τζόγο είναι τεράστια στην Ελλάδα ενώ τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια ιδιαίτερα χαμηλά. Το ελληνικό κράτος πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να θεσμοθετήσει στην συγκεκριμένη αγορά το συντομότερο δυνατό”. Η εταιρεία του η οποία είναι μία από αυτές του ενδιαφέρονται να επενδύσουν περαιτέρω στην ελληνική αγορά ανέφερε ότι για να γίνουν επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα “χρειάζονται σταθερές, μακροπρόθεσμες, και βιώσιμες συνθήκες”.
Τέλος την σημαντική συμβολή στην μείωση της ανεργίας και την βελτίωση των δημοσίων που μπορεί να φέρει η ρύθμιση της αγοράς μίλησε ο Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής marketing της εταιρείας Stoiximan. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο τα ετήσια κρατικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι εγγυημένα και σε αρκετές περιπτώσεις προκαταβαλόμενα, “ενώ θα δημιουργηθούν άμεσα ή έμμεσα πάνω από 1000 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες στην ηλικιακή κατηγορία όπου εμφανίζονται σήμερα τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας”. Η τελική ρύθμιση της αγοράς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Stoiximan “θα βοηθήσει τις εταιρείες που θα συμμετέχουν να επενδύσουν τόσο σε τεχνολογία όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι κάτι που σήμερα μόνο λίγες από τις 24 εταιρείες κάνουν δεδομένου ότι δεν έχουν το τελικό, σταθερό και μόνιμο πλαίσιο. Η τελική ρύθμιση της αγοράς θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας – και μάλιστα εξειδικευμένου προσωπικού - ακόμη και την δημιουργία ελληνικών εξωστρεφών εταιρειών που θα επεκτείνουν την παρουσία τους και σε αγορές του εξωτερικού”.

Κωστής Χριστοδούλου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: