Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Στις κάλπες για τον «γαλάζιο» αρχηγό

Στις κάλπες προσέρχεται από τις 7:00 το εκλογικό σώμα των 404.000 ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που ψήφισε και την πρώτη Κυριακή και καλείται να βγάλει τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την προσδοκία ότι την επομένη θα κλείσει ο κύκλος της μακράς εσωστρέφειας.
Εκτός από επεισόδιο που προκλήθηκε σε εκλογικό κέντρο στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη του 9ου κατά σειρά προέδρου της δεξιάς παράταξης.
Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι ανάλογη αυτής του πρώτου γύρου. Μέχρι τις 10:00 το πρωί είχαν ψηφίσει 40.000 άτομα.
Μεϊμαράκης: «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Το εκλογικό κέντρο της Ν.Δ. στο ΕΒΕΑ επισκέφθηκε η Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να ενημερωθεί για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.
Σε δήλωσή του ο υποψήφιος τόνισε πως σήμερα είναι μια γιορτή για το κόμμα επισημαίνοντας πως σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν εκείνοι που θέλουν η Ν.Δ. να γυρίσει σελίδα.
«Η Ν.Δ. από αύριο θα ξεκινήσει μια νέα πορεία θα δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και θα ξανακατακτήσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι η δημοκρατία μέσα στη Ν.Δ. και νικητές είμαστε όλοι, και έτσι θα βαδίσουμε» δήλωσε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε πως στην περίπτωση που εκείνος είναι απόψε ο νικητής, θα αλλάξουν οι οργανωτικές δομές του κόμματος.
«Ανανέωση με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες γιατί αλλιώς θα είναι ευνοιοκρατία και παρεΐστικο», συνέχισε ενώ
Σημείωσε πως η χρονική διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα έπρεπε να είναι μικρότερη. «Σε μια περίοδο με πολλά, κρίσιμα, προβλήματα για τους πολίτες ήταν πολυτέλεια εμείς να ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά», πρόσθεσε.
Ανέφερε πως ήταν φυσικό που υπήρξαν και εντάσεις και υποστήριξε πολιτισμένη προεκλογική περίοδος, με εξαίρεση τις ημέρες μετά την 22α Νοεμβρίου όταν, όπως είπε, ένα τεχνικό ζήτημα πολιτικοποιήθηκε.
Μητσοτάκης: «Ανανεωμένη η Ν.Δ. τη Δευτέρα»
«Τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι απλά ενωμένη, θα είναι και ανανεωμένη» δήλωσε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε εκλογικό τμήμα στην Κηφισιά.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος ισχυρίστηκε ότι «η νέα μεγάλη κεντροδεξιά θα μπορέσει να προτάξει σύντομα ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση». 
«Σήμερα ξημερώνει μια νέα ημέρα για τη ΝΔ και για την Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους.
Δεν παρέλειψε να καλέσει όσες και όσους ακόμα δεν έχουν ψηφίσει να το κάνουν, σημειώνοντας ότι η διαδικασία διεξάγεται ομαλά, χωρίς καμιά καθυστέρηση.
Πλακιωτάκης: «Άξιοι και οι δύο»
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης δήλωσε ότι και οι δύο υποψήφιοι είναι άξιοι και ικανοί να αναδιοργανώσουν την Ν.Δ. και να κερδίσουν τον Αλέξη Τσίπρα.
«Σήμερα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε στις 20 Δεκεμβρίου ώστε να κάνουμε τη Ν.Δ. μια μεγάλη, δυνατή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Με τη συμμετοχή μας διασφαλίζουμε την ομαλή πορεία της παράταξής μας στο μέλλον. Είναι μια κρητική υπόθεση», είπε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Χωρίς να κάνει κάποια δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε στο εκλογικό τμήμα που στεγάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε από την Κηφισιά, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα: «Η παράταξή μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε και από αύριο πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα».
Μήνυμα Τζιτζικώστα για την επόμενη μέρα
«Από αύριο το πρωί θα δουλέψουμε, όλοι μαζί ενωμένοι, σκληρά, προκειμένου να ξανακάνουμε τη Ν.Δ. μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα συνομιλεί με την κοινωνία» δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που είχε έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο.
Αφού ψήφισε δήλωσε στους δημοσιογράφους «όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνει σύντομα μια ρεαλιστική και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, για να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τη χώρα από την επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε ξανά την ελπίδα στην Ελλάδα και τους Έλληνες».
Στις 23:00 τα αποτελέσματα
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής. Σήμερα οι ψηφοφόροι δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.
Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Συγγρού και τον πρόεδρο της, η διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων θα γίνει με ανεπίσημο τρόπο. Ο Γιάννης Τραγάκης σημείωσε σχετικά ότι επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο(ξεπεραστεί «αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail.
»Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα».
Με προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων ξεκινάει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ίσως έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί.  
«Κλειδί» η συμμετοχή
Καθοριστικοί παράγοντες θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.
Οι δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για τις ψήφους των χαμένων του πρώτου γύρου, με στόχο τους νεοδημοκράτες σε Θεσσαλονίκη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που έχουν αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υποστήριξη των Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνη Γεωργιάδη τκαι τη διακριτική στήριξη των στελεχών που έχουν αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά.
Τα επιτελεία έδωσαν μάχη πόρτα πόρτα και ενέτειναν τις προσπάθειες για να σηκώσουν όλους τους ψηφοφόρους να ξαναπάνε στις κάλπες σήμερα. Ωστόσο, η νίκη τελικά μάλλον θα κριθεί στις οπισθοφυλακές των δύο μονομάχων. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: