Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τι θα γίνει με τις εισφορές στα μπλοκάκια, εξήγησε ο Κατρούγκαλος

Το μνημόνιο, ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος και το PSI, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα. Ξεκαθάρισε επίσης τι θα συμβεί με τις εισφορές όσων δουλεύουν με μπλοκάκι.
«Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε την δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα σε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα».
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και αφορά και τις επόμενες γενιές.
«Πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα με ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς ασφαλισμένους», υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «ασφαλισμένους μίας ταχύτητας».
Υπογράμμισε επίσης ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σύστημα περιλαμβάνει δύο βασικές τομές. Η πρώτη είναι η εθνική σύνταξη, ίδια για όλους γιατί χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και η δεύτερη ίδιοι κανόνες για όλους σε ότι αφορά εισφορές και παροχές.
Στο 6,5% η εισφορά των εργαζομένων με μπλοκάκια
Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια».
Όσον αφορά τα «μπλοκάκια», είπε ότι προβλέπεται οι εισφορές που θα δώσουν οι κάτοχοι τους να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι τους να το επωμιστεί ο εργοδότης: 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του, δηλαδή. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» προσφέρει εργασία σε πολλούς εργοδότες τότε το 13,5% της εργοδοτικής εισφοράς θα επιμερίζεται μεταξύ των εργοδοτών.
Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ευνοϊκό καθεστώς για μια τριετία για όλους τους νέους επαγγελματίες – επιστήμονες. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες, για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες. Δηλαδή για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών να λαμβάνεται ως κριτήριο βάσης τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή 93 ευρώ.
Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ανέφερε ότι «ο ίδιος κανόνας που ισχύει για τους μισθωτούς θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κλιμακωτά και για τους αγρότες».
Οι επόμενες κινήσεις
Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσουν από κοινού το «πάντρεμα» του ασφαλιστικού με το φορολογικό.
Για τις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τον καλέσει κατ' αντιπαράσταση με τον εκπρόσωπο του κουαρτέτου κ. Κοστέλο, προκειμένου να συζητήσουν δημόσια τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: