Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αναστολή εργασιών & απολύσεις – Σκουρλέτης: Δεν εκβιαζόμαστε

Αναστολή εργασιών, ομηρία εργαζομένων και καταγγελίες προς την κυβέρνηση περιλαμβάνονται σε όσα δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.
«Μένουμε υπό όρους»
Μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της στη Χαλκιδική, ο CEO υποστήριξε ότι «είναι θέμα χρόνου να σταματήσει τελείως η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα» καθώς οι άδειες που χρειάζεται η ελληνική θυγατρική «Ελληνικός Χρυσός» είναι «όμηροι σε πολιτικές αποφάσεις».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν άμεσα 1.100 θέσεις εργασίας (600 άτομα από τις εργασίες στις Σκουριές και 500 από την Ολυμπιάδα) και διευκρίνισε ότι ττο προσωπικό που θα μείνει στις Σκουριές θα περιοριστεί σε 40 άτομα στο τέλος του τριμήνου, από τα 600 άτομα που απασχολούνται πλέον και τα 700 που θα έφταναν εάν προχωρούσε κανονικά το έργο.
«Η εταιρεία είναι δεσμευμένη στο έργο της, τα project είναι ανοιχτά και είμαστε σε σημείο καμπής (...) Η Eldorado έχει δυνατούς επενδυτές και είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να ρίξουμε χρήματα στην Ελλάδα αλλά θέλουμε να έχουμε απέναντι μας έναν αξιόπιστο συνομιλητή, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιτ.
Ο CEO της Eldorado Gold θα έχει σειρά επαφών σήμερα και αύριο. 
Στις 18.00 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσει συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός. 
Την Τετάρτη (13/01), θα συναντηθεί στις 09.30 με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στις 10.30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Στις 12.00 με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και στις 14.30 με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η... τοπική μειοψηφία
Χαρακτηρίζοντας επανειλημμένα το Κίνημα Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού «τοπική μειοψηφία», ο επικεφαλής της Eldorado Gold επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιπολίτευση στήριζε τη μη εκτέλεση της επένδυσης. Τώρα που έγινε κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί σε μια μειοψηφία και στους τοπικούς βουλευτές να μη συνεχίσει».
«Η απόφασή μας για αναστολή επενδύσεων δεν γίνεται για να τσιγκλήσουμε και να προκαλέσουμε την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι - παρά τα προβλήματα - η έκβαση θα είναι θετική.
«Δεν σκοπεύουμε να φύγουμε από την Ελλάδα γιατί είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιλυθεί» το θέμα.
Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού περιβάλλοντος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Πολ Ράιτ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη Tύπου.
«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», είπε
Και πρόσθεσε: «με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας». 
Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως κι αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και να είναι να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Κακώς η Ελ Ντοράντο πήρε αυτό το χώρο»
«Είναι προφανές ότι τα τελευταία γεγονότα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέδειξε και δικαιώθηκε πλήρως η άποψή του κόμματός μας και όλης της ελληνικής Πολιτείας ότι κακώς η Ελ Ντοράντο πήρε αυτό το χώρο χωρίς να πληρώσει το τίμημα των 14,5 εκατ. που, αν θυμάμαι, όφειλε να δώσει. Νομίζω ότι είναι η βασική αιτία που η εταιρεία τώρα φεύγει και η μετοχή της κατέρρευσε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη με την εταιρεία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα: «Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καμία εταιρία η οποία σέβεται το νόμο, τους περιβαλλοντικούς όρους και το δημόσιο συμφέρον».
Επανέλαβε ακόμη ότι «η εταιρεία είναι τελικά αυτή που κρατάει ομήρους τους εργαζόμενους. Και αποδείχθηκε δυστυχώς. Ήταν η εταιρεία που ήθελε να δουλεύει κατά παρέκκλιση των δικών της όρων και κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας. Εάν δούλευε με τους όρους που είχε η ίδια θέσει και τους σεβόταν δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με «όλες τις άλλες αιτιάσεις ότι δήθεν υπήρχαν καθυστερήσεις, ότι δεν δίναμε εμείς άδειες, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Γιατί εάν ίσχυαν αυτά, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τα έργα προχωρούσαν κανονικά αυτό το διάστημα και όποτε η εταιρεία ένοιωσε κάποιο κώλυμα, προσέφυγε αμέσως στη Δικαιοσύνη. Θα μπορούσε να προσφύγει και στη Δικαιοσύνη εάν θεωρούσε ότι αθέμιτα την αδικήσαμε. Αντίστροφα, ήμασταν ιδιαίτερα ανεκτικοί στο ζήτημα ότι η εταιρεία ακόμα δεν έχει εφαρμόσει, ως όφειλε μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης που είναι σημαντική της υποχρέωση. Έχουμε μεγάλους φόβους ότι δεν επρόκειτο ποτέ να την υλοποιήσει γιατί αυτή η μέθοδος είναι η βάση η οικονομική του να γίνεται μεταλλουργία στην Ελλάδα, χωρίς κυάνιο. Που το κυάνιο απαγορεύεται στην ελληνική επικράτεια γιατί είναι τοξικό. Εμείς λοιπόν φοβόμαστε ότι η εταιρεία δεν υλοποίησε ποτέ την μέθοδο και δεν είχε ποτέ πρόθεση να την υλοποιήσει. Και επειδή έφτασε στο επέκεινα αναγκάζεται προφανώς και ανακρούει πρύμναν», είπε αναλυτικότερα.
ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες απειλές
Ακολούθησε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται ότι «πυξίδα» του κόμματος είναι ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
«Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή.
»Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Εκβιασμός της Eldorado Gold»
Η καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold «επιδεικνύει για άλλη μια φορά την αποικιοκρατική νοοτροπία της», σχολιάζει το «Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού», μετά την αναστολή εργασιών που ανακοίνωσε.
«Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εταιρείες όπως η Eldorado Gold. Το ερώτημα είναι αν οι θεσμοί που θα έπρεπε να υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον - όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη - θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δε θα υποκύψουν σε εκβιασμούς. Αν θα επιλέξουν να διασφαλίσουν το μέλλον των πολιτών ή αυτό της πολυεθνικής εξορυκτικής εταιρείας. Αν θα επιλέξουν να είναι υπόλογοι στους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές ή στους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη της όποιας πολυεθνικής εταιρείας», προσθέτει μεταξύ άλλων το Συντονιστικό. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: