Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Συνάντηση Πατούλη -Τσιρώνη για τη βελτίωση του εθνικού πλαισίου διαχείρισης απορριμμάτων από τους δήμους

Τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για τη βελτίωση του εθνικού πλαισίου διαχείρισης απορριμμάτων από τους δήμους εξέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Ο κ. Πατούλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων για τη χωροθέτηση νέων πράσινων σημείων κομποστοποίησης και μεταφοράς των απορριμμάτων αλλά και της νομιμοποίησης των υφιστάμενων, επισημαίνοντας πως η πιστοποίηση των σχετικών δομών θα πρέπει να γίνεται από τους δήμους.
Παράλληλα υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από κηδεμόνες στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και πρόσθεσε πως οι βέλτιστες λύσεις θα βρεθούν μέσα από συμπράξεις και συνέργειες των δημοτικών αρχών.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υπουργό την άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων για τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης τον διαβεβαίωσε ότι με την έγκριση του ΠΕΣΔΑ ανά Περιφέρεια θα αποδεσμεύονται τα σχετικά κονδύλια από τα Περιφερειακά Προγράμματα αλλά και αναλογικά από τα Κεντρικά Προγράμματα.
Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ προτίθεται να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των μαθητικών κοινοτήτων, προσαρμοσμένης κάθε φορά στις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με στόχο να μειωθούν σημαντικά τα απορρίμματα που οδηγούνται στην τελική διάθεση και να προσεγγιστεί το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό του 50%. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα χρήματα από τα συστήματα διαχείρισης προκειμένου να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες, όπως η μείωση των δημοτικών τελών, ώστε να εκτρέψουν τα απορρίμματα τους από τους κάδους.
Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από τον κ. Τσιρώνη να δεσμευθεί πως θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία ελέγχου στον τρόπο απόθεσης των αποβλήτων από οικοδομικές εργασίες και από τεχνικά έργα, επισημαίνοντας πως η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας και άρα η απουσία ελέγχου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τα οποία επιβαρύνουν τους πολίτες.
Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης πρότεινε στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, οι Χώροι Εγκατάστασης και Υποστήριξης (ΧΕΥ) απορριμμάτων να αξιοποιούνται από τους δήμους στη κατεύθυνση της εξισορρόπησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, πρόταση που αντιμετωπίστηκε με θετικό τρόπο.
Στη συνάντηση παρέστησαν από πλευράς ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Ευάγγελος Πάνου και η επιστημονική συνεργάτης της ΚΕΔΕ Αναστασία Λαγουδάκη.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: