Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Για τα τελευταία γεγονότα στην πόλη μας με αφορμή την είδηση για λειτουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Γιαννιτσά (συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, κάψιμο στρατοπέδων κ.λπ.) μια λέξη μόνο ταιριάζει: ΝΤΡΟΠΗ!
Παρήγορο σημάδι η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο το απόγευμα της Κυριακής, όπου ένας μεγάλος αριθμό πολιτών αποφάσισε να αντιδράσει στο ξενοφοβικό παραλήρημα.
Για το θέμα του κέντρου φιλοξενίας θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες ημέρες αναλυτική τοποθέτησή μας. Προς το παρόν συνεχίζουμε τις δράσεις μας στην Ειδομένη.
***********************************************************************************
Πρώτα-πρώτα ένας απολογισμός για την προηγούμενη εβδομάδα: ήταν συγκινητική η ανταπόκριση στην έκκλησή μας για βοήθεια ενόψει της πολύ δύσκολης κατάστασης στα σύνορα. Με αυτά που προσφέρατε, καταφέραμε και πήγαμε τέσσερις φορές στην Ειδομένη, μοιράζοντας (εκτός των άλλων) 3.000 περίπου σάντουιτς.
Τα λόγια δεν φτάνουν για να περιγράψουν τη σημερινή κατάσταση στα σύνορα. Όλοι θα έχετε δει εικόνες, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι εμείς.
Αυτό που αλλάζει στον τρόπο βοήθειας εκ μέρους μας είναι το εξής: Επειδή το φαγητό που ετοιμάζουν εκεί οι εθελοντές μάγειρες δεν φτάνει για να καλύψει όλους τους πρόσφυγες αποφασίσαμε, αντί για τα σάντουιτς (που είναι και ακριβότερα), να ξαναπάμε (όπως παλιότερα) μαγειρεμένο φαγητό. Έτσι γι’ αυτή την εβδομάδα προγραμματίζουμε δύο αποστολές: μία την Τετάρτη και μία την Παρασκευή.
Όποιος/α λοιπόν μπορεί να ετοιμάσει μακαρόνια (κατά προτίμηση «βίδες», μας είπαν οι μάγειρες, που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία) με σάλτσα (σκέτα, χωρίς κιμά ή κρέας) και να τα βάλει σε πλαστικά κουπάκια (με καπάκι) των 500 ml, με κολλημένο ένα πλαστικό πιρούνι στο κάθε κουπάκι, ας το κάνει.
Με χρήματα που έχουν προσφέρει κάποιοι συμπολίτες μας, έχουμε προμηθευτεί μακαρόνια, χυμούς ντομάτας, πλαστικά κουπάκια και πιρούνια. Όποιοι/ες λοιπόν θέλουν να μαγειρέψουν, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν να αγοράσουν την πρώτη ύλη, ας επικοινωνήσουν μαζί μας, για να πάρουν ό,τι χρειάζεται.
Το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να έχει έρθει στο γνωστό μέρος συγκέντρωσης (γραφείο Θ. Αχτσιόγλου) μέχρι ώρα 14:00΄ της Τετάρτης και Παρασκευής.
Επίσης πολύ απαραίτητα είναι:

α) ρύζι, κριθαράκι, όσπρια, χυμοί ντομάτας, αυγά, λάδι, αλάτι, κρεμμύδια, καρότα, πράσα, λάχανα και μπρόκολα (για το καθημερινό μαγείρεμα στην εθελοντική κουζίνα του καταυλισμού),

β) ψωμί, κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, βρεφικά γάλατα σε σκόνη, νερά, γάλατα και χυμοί σε μικρές συσκευασίες, καραμέλες κ.λπ,

γ) είδη ατομικής καθαριότητας (σαπούνια, χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σερβιέτες), μικρά λούτρινα παιχνίδια, παυσίπονα και αντιπυρετικά.

δ) μπουφάν, παντελόνια, μπλούζες, ζακέτες, σκουφιά, γάντια, κάλτσες, κασκόλ, παπούτσια, μονές κουβέρτες και υπνόσακοι.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και συνεννόησης: 2382024064, 2382020002, 2382022323,  6976640587, 6937408506, 6938722689, 6944189528, 6973499502.                     ***********************************************************************************
Την Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016, διοργανώνουμε, με τη συνεργασία κοινωνικών φορέων, μεγάλη εκδήλωση στα Γιαννιτσά, με θέμα την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ομιλητές τον Γιώργο Τσιάκαλο, ομότιμο καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., και τον Θανάση Παπαθανασίου, διδάκτορα Θεολογίας, διευθυντή του περιοδικού «Σύναξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: