Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Κερδίζοντας από τον θάνατο

Κόπτονται για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τους πρόσφυγες, την ανθρωπιστική κρίση, στην πράξη όμως υποθάλπουν τις διαμάχες, τις συγκρούσεις, τους πολέμους, τα αίτια που προκαλούν όλη αυτή τη δυστυχία στον κόσμο, κερδίζοντας κυριολεκτικά από τον θάνατο.
Ο λόγος για τις ισχυρές κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες συνεχίζουν να χαράσσουν την πολιτική τους με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των οικονομικών τους συμφερόντων, στην προκειμένη περίπτωση αυτών των αμυντικών βιομηχανιών τους.
Τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ισχυρή πλειοψηφία (359 υπέρ - 212 κατά) ψήφισμα για την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία λόγω της στρατιωτικής επέμβασής της στην Υεμένη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από την έναρξη των βομβαρδισμών του συνασπισμού σουνιτικών κρατών του Περσικού Κόλπου -του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία- τον περασμένο Μάρτιο, έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη 3.081 πολίτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.733.
Το υπουργείο Υγείας της Υεμένης ανεβάζει τις ανθρώπινες απώλειες από τους βομβαρδισμούς σε υπερδιπλάσια νούμερα - σε περισσότερους από 7.000 θανάτους και 16.500 τραυματισμούς πολιτών. Εξ αυτών, οι μισοί αφορούν αμάχους.
Η αιματοχυσία συνεχίζεται αμείωτη και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ τον προηγουμενο μήνα, τουλάχιστον 168 πολίτες της Υεμένης έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη 193 τραυματίστηκαν, τα 2/3 αυτών εξαιτίας των βομβαρδισμών.
Παρά τους χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς, παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ, οι μεγάλες κυβερνήσεις της Ευρώπης επιλέγουν να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα συμφωνία εξαγωγής όπλων προς διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ αυτών και η Σαουδική Αραβία.
Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε προς τους Γερμανούς βουλευτές ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο ενέκρινε την παράδοση 23 ελικοπτέρων Airbus προς το Ριάντ.
Η επικύρωση του «ντιλ» αυτού αφορούσε και τους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο.
Βάσει αυτού, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα λάβουν 130 αυτόματα πιστόλια και όπλα από τη Heckler & Koch.
O γερμανικός κολοσσός θα παρέχει ακόμη 660 πολυβόλα, 550 οπλοπολυβόλα και εξαρτήματα πυροβόλων στο Ομάν.
Η Rheinmetall από την πλευρά της θα παραδώσει 65.000 φυσίγγια στα ΗΑΕ.
Η έγκριση αυτών των εξαγωγών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα δήλωνε ο Γκάμπριελ πριν από μερικές εβδομάδες.
Τότε είχε πει ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας θα υιοθετούσε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση απέναντι στην αδειοδότηση των εξαγωγών όπλων.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε όμως άμεσα την έντονη κατακραυγή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία έσπευσε να υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό.
Αλλωστε, μόνο στο α’ εξάμηνο του 2015 το Βερολίνο έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων αξίας σχεδόν 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς το σουνιτικό βασίλειο.
Και αν η γερμανική κυβέρνηση έδειξε να το μελετά, η βρετανική από την πλευρά της δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να υιοθετήσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο επικαλούμενη τους στενούς δεσμούς των δύο βασιλείων.
Η αλήθεια βέβαια βρίσκεται αλλού. Μετά την ανακοίνωση του Ριάντ για στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, η αξία των βρετανικών πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία εκτοξεύτηκε από 151 εκατ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2015 στα 2,4 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο.
Τον 16πλασιασμό αυτό ακολούθησαν πωλήσεις ακόμη 1,6 δισ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο του 2015. Και δεν είναι βέβαια μόνο η Βρετανία και η Γερμανία.
Οπλα στη Σαουδική Αραβία πωλούν σήμερα οι Γαλλία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και βέβαια οι ΗΠΑ.
Στις τελευταίες παράγονται οι γνωστές βόμβες διασποράς, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες ότι έχει γίνει χρήση στην Υεμένη, παρά το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί σχεδόν σε όλον τον κόσμο.
Υπό την... αιγίδα του ΟΗΕ
Κυρίαρχοι παίκτες στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων σήμερα είναι οι πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οργάνου δηλαδή που έχει αποστολή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας: ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα είναι υπεύθυνες για πάνω από το 80% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι ΗΠΑ, οι εταιρείες των οποίων παράγουν και πωλούν πάνω από τα μισά όπλα στον πλανήτη.
Οι πωλήσεις όπλων ποικίλλουν, από μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τανκς και πυραύλους έως πολυβόλα και περίστροφα, αλλά και ανταλλακτικά, πυρομαχικά και εξοπλισμός επιτήρησης.
Τα περισσότερα από αυτά τα «προϊόντα» τα παράγει ένας μικρός σχετικά αριθμός επιχειρήσεων.
Μεταξύ αυτών και οι κολοσσοί Lockheed Martin (ΗΠΑ), BAE Systems (Βρετανία), Boeing (ΗΠΑ), Raytheon (ΗΠΑ), Airbus (Ευρώπη) and Finmeccanica (Ιταλία).
Το 2014, οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου (εκτός των κινεζικών) έφτασαν τα 401 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: