Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ανανέωση συμβάσεων και νομοθετικές παρεμβάσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 80%, ενώ αρμόδια επιτροπή θα εντοπίσει άμεσα τα όποια προβλήματα. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών για την απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
Η απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών θα διασφαλιστεί με την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα για την ανεμπόδιστη λειτουργία των δομών, μετά τη διερεύνηση και τον εντοπισμό προβλημάτων από επιτροπή που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα για το θέμα των ωφελούμενων προγράμματος νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2016-17.
Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή εικόνα για τις οικογένειες που δεν έλαβαν voucher για τη συμμετοχή των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι ο αριθμός των ωφελούμενων για τη φετινή χρονιά είναι υψηλότερος από κάθε άλλη και ότι η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους αυξήθηκε κατά 80% περίπου, καθώς διατέθηκαν 93,7 εκατ. ευρώ έναντι των 52 εκατ. ευρώ πέρσι.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός, Γιάννης Μπαλάφας, ο ειδικός γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Δ. Καλογερόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θ. Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης και μέλη της ΚΕΔΕ. Ο υπουργός χαρακτήρισε τη σύσκεψη «ενδιαφέρουσα» και σε εξαιρετικό επίπεδο «ως απότοκο της εμπιστοσύνης και της καλής πίστης, που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στο υπουργείο και στους κοινωνικούς εταίρους, όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΚΕΔΕ», επισημαίνοντας ότι «ο καλόπιστος και παραγωγικός διάλογος είναι αυτός που δίνει διέξοδο στα ζητήματα».
Ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στο νέο σύστημα που εφαρμόστηκε φέτος για την τοποθετήση των μικρών παιδιών στα προγράμματα παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, είπε, ότι πρόκειται για ένα νέο σύστημα που επιχειρεί να έχει διαφάνεια και δικαιοσύνη, αλλά παρουσιάζει και ορισμένα ζητήματα που χρήζουν διόρθωσης.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο θα προχωρήσει σε μία διάταξη που να ρυθμίζει κάποια ζητήματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και θα συσταθεί επιτροπή, η οποία με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του νέου προγράμματος, από την 1η Οκτωβρίου, θα δει τι ζητήματα προκύπτουν, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα. Συμπλήρωσε, δε, «παρά τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από πέρυσι και σχεδόν τα επταπλάσια χρήματα από πρόπερσι για να στηρίξει το πρόγραμμα, παραμένουν οι ανάγκες και πρέπει να αντιμετωπιστούν". Ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας μιλώντας για την συνεργασία είπε ότι το υπουργείο ακολουθεί την τακτική της συνεννόησης, με τους Δήμους, με την ΚΕΔΕ και τους κοινωνικούς φορείς της και όχι αυτήν της δημιουργίας τετελεσμένων.Στο πνεύμα αυτό,πρόσθεσε, και ως συνέχεια προηγούμενης τακτικής, εξελίχθηκε και η συγκεκριμένη σύσκεψη και εκτίμησε ότι υπήρξε θετική εξέλιξη, «η οποία θα επιβεβαιωθεί και στο επόμενο διάστημα".
Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι "πολύ έγκαιρα είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος», Φόβοι, οι οποίοι, όπως λέει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώθηκαν. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, επανέλαβε τα αιτήματά της, κανένα παιδί να μη μείνει εκτός δομών και να εξασφαλιστούν έγκαιρα πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα. Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε θετική τη συνεργασία και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα «να έχουμε εργαζόμενους τόσους όσοι χρειάζεται να έχει ο κάθε δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός».Ωστόσο, χαρακτήρισε «ατυχή την επιλογή της κ. Φωτίου να μην παραστεί, με δεδομένο ότι περιμέναμε συγκεκριμένες απαντήσεις και αντιπροτάσεις για τα προβλήματα που έχουν προκύψει, από την καθ’ύλην αρμόδια για το νέο σύστημα φιλοξενίας των παιδιών στις δομές».
Επίσης, σημείωσε ότι «ως ΚΕΔΕ δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, με συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις, τη διασφάλιση όλων των παιδιών και των οικογενειών τους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματευόμαστε». Στη συνάντηση από πλευράς ΚΕΔΕ, εκτός από τον κ. Πατούλη, συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, Απ. Κοιμήσης-Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Σ. Δανιηλίδης-Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Γ. Ιωακειμίδης - Δήμαρχος Νίκαιας, Αγ.Ιωάννου Ρέντη και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ, Β. Πάνου.Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: