Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Οδυνηρές εκπλήξεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ διαπιστώνει η ΠΟΜΙΔΑ

«Ιδιαίτερα οδυνηρές εκπλήξεις επιφυλάσσουν τα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ 2016 σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι δεν πρόκειται να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα παράλογα αυξημένα ποσά που τους ζητούνται να πληρώσουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.
«Από τα εκκαθαριστικά προκύπτει ότι οι φετινές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ εμφανίζουν μικρές μειώσεις μόνο σε φορολογούμενους, οι οποίοι ούτως ή άλλως είχαν πολύ χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ έχουν στοχοποιήσει ως θύματά τους τους ήδη βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες» προσθέτει η ΠΟΜΙΔΑ.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι εξής κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων επιβαρύνονται περαιτέρω:
  1. Οι φορολογούμενοι που υπάγονται και σε συμπληρωματικό φόρο γενικά, από τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
  2. Οι ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (αύξηση 25%).
  3. Οι ιδιοκτήτες των πλήρως απαξιωμένων αστικών οικοπέδων, (αύξηση 23-25%).
  4. Οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.000 ευρώ/τ.μ. στις οποίες ουδεμία μείωση πραγματοποιήθηκε, αν και οι πραγματικές τιμές στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί και την πιο δραματική μείωση σε σχέση με τις αντικειμενικές.
  5. Οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε περιοχές όπου έγιναν μειώσεις τιμών ζώνης, χωρίς όμως να αλλάξουν τα κλιμάκια του κύριου φόρου. Για παράδειγμα αν η τιμή ζώνης από 2.000 ευρώ/τ.μ μειώθηκε σε 1.650 ευρώ/τ.μ, ή από 1.500 ευρώ/τ.μ σε 1.250 ευρώ/τ.μ, ουδεμία απολύτως μείωση έγινε στον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ.
  6. Οι επιχειρήσεις, σωματεία, ιδρύματα κλπ. νομικά πρόσωπα λόγω φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιουμένων κτισμάτων και προσαύξησης του συμπληρωματικού φόρου τους.
«Χαριστική βολή με ληστρικό ΦΑΠ»
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η χαριστική βολή αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να εξαγγελθεί η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ακόμη ληστρικότερο ΦΑΠ, ο οποίος, με πρόσχημα κάποιο αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία, θα πολλαπλασιάσει τις φορολογικές υποχρεώσεις των ήδη επιβαρυμένων πολιτών και θα τους οδηγήσει σε πλήρη στάση πληρωμών.
Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης των μελών της, η ΠΟΜΙΔΑ διοργανώνει για τα μέλη της ειδικό ενημερωτικό σεμινάριο που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων της (Σοφοκλέους 15 και Αιόλου, 4ος όροφος) με κύριο εισηγητή τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών Γιώργο Κορομηλά και τους συνεργάτες του, με θέμα οδηγίες και συμβουλές για τη διόρθωση λαθών στα αναρτηθέντα εκκαθαριστικά, τις δυνατότητες ρύθμισης οφειλών από ΕΝΦΙΑ και όλα τα συναφή ζητήματα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της ΠΟΜΙΔΑ, τηλ. 210 3213211, pomida.gr. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: