Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου: Μειώθηκαν «αυξανόμενες»

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς πληρώνει το Δημόσιο τα ληξιπρόθεσμα. Τι δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Λερναία ύδρα» αποδεικνύονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, αφού με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, παρά τις πληρωμές ύψους 1,1 δις ευρώ που κατέγραψε και η τράπεζα της Ελλάδας εξόφλησή ιδιωτών τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, το σύνολο μειώθηκε μόνο κατά 347 εκ ευρώ στα 6,9 δις τον Ιούλιο από 7,2 δις ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.
Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει αν μη τι άλλο ότι μέσα σε ένα μήνα κατέστησαν ληξιπρόθεσμες (δηλαδή με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών) οφειλές ύψους περίπου 750 εκ ευρώ κάνοντας πολύ μικρό το τελικό αποτέλεσμα του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να αποτελέσει και ένα από τα θέματα της απευθείας διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με τους θεσμούς από εβδομάδα αφού εκτός από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρακολουθείται και η δημιουργία νέων. Από το υπουργείο οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι μέχρι και το τέλος Αυγούστου είχαν δοθεί στους ιδιώτες τα 1,6 δις από τα 1,8 που εκταμιεύτηκαν μέσα στην δόση των 7,5 δις για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοινώνοντας το ταμειακό έλλειμμα του Ιουλίου είχε επιβεβαιώσει ότι για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου είχαν δοθεί 1,1 δις ευρώ. Όπως φαίνεται όμως ούτε και το ποσό αυτό ήταν αρκετό για να αναστρέψει την ανοδική τάση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΟΤΑ νοσοκομεία ασφαλιστικά ταμεία και και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ειδικότερα με στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγη ώρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το μήνα Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο:
1. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν μόνο κατά 118 εκ ευρώ στα 3,03 δις ευρώ από 3,13 δις ευρώ τον Ιούνιο.
Το μεγαλύτερο μέρος από τις οφειλές αυτές αφορά τον ΕΟΠΠΥ όπου η ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν οριακά στα 1,85 δις ευρώ τον Ιούλιο από 1,83 δις ευρώ τον Ιούνιο.
Αντίθετα οι οφειλές του Ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν το ίδιο διάστημα στα 607 εκ ευρώ από 726 εκ ευρώ τον Ιούνιο.
2. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκαν στα 1,12 δις ευρώ τον Ιούνιο από 1,18 δις ευρώ τον Ιούνιο
3. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 371 εκ ευρώ από 359 εκ ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.
4. Αξιόλογη μείωση σημείωσαν μόνο οι οφειλές των ΝΠΔΔ οι οποίες έφτασαν τον Ιούλιο τα 338 εκ ευρώ από 574 εκ ευρώ που ήταν στο τέλος του Ιουνίου.
5. Οι επιστροφές φόρων με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες αυξήθηκαν οριακά τα 1,351 δις ευρώ από 1,311 δις ευρώ τον Ιούνιο.

Τάσος Δασόπουλος
Πηγή φωτογραφίας: sooc
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: