Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. ζητάει ο Γιούνκερ

«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της ομιλίας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, πρόσθεσε και πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης.
Υποσχέθηκε, μάλιστα, τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα.
«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δισ. μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων θα πρέπει να δημιουργηθεί -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής- και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι δύο χρόνια πριν, παρ' όλα αυτά υπάρχει βελτίωση γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.
«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ένωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο Γιούνκερ.
Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές. Με την Ένωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση των Βρετανών να βγουν από την Ε.Ε., αλλά προειδοποίησε ότι το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. να λάβουν μορφή. «Δεν μπορεί να υπάρχει α-λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχτώ η Ευρώπη να είναι μια ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους. Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της», συμπλήρωσε.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της.
«Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών».
Για την Κύπρο, εξέφρασε τη στήριξή του στους δύο ηγέτες και τόνισε ότι η επανένωση πρέπει να γίνει τώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά κοινωνική. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη, υποστήριξε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρότεινε, παράλληλα ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025», ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ είπε (και καταχειροκροτήθηκε): «Είμαι τόσο νέος όσο και η ιδέα της Ευρώπης... Για την ακρίβεια, είμαι λίγο μεγαλύτερος... Η Ευρώπη έχει μία αποστολή τόσο στο εσωτερικό της όσο και το εξωτερικό. Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας. Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα απέναντι στις πεποιθήσεις μας και τα σφάλματά μας... Θα κριθούμε για τη δύναμη της θέλησής μας και των πεποιθήσεών μας».
Τα tweets του Αλέξη Τσίπρα
Μέσω twitter σχολίασε ο πρωθυπουργός την ομιλία Γιούνκερ:
Η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση, έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε δεύτερη ανάρτησή του υπογράμμισε:
«Η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ πως η Ε.Ε. δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: