Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Γκάμπριελ κατά Μέρκελ για τον χειρισμό της Ελλάδας

Επιστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ στην καγκελάριο. Την καλεί να διαδραματίσει "πιο εποικοδομητικό ρόλο" στο θέμα της Ελλάδας και εκφράζει την "έντονη ανησυχία" του για την παρούσα κατάσταση.
Τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας, επικρίνει με επιστολή του προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt την Πέμπτη.
Ο Γκάμπριελ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στο Εξωτερικών, εκφράζει την "έντονη ανησυχία του" για την πορεία των συνομιλιών για την οικονομική διάσωση της χώρας μας και τονίζει ότι το Βερολίνο πρέπει να διαδραματίσει "πιο εποικοδομητικό ρόλο".
Το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί τους συντηρητικούς της Μέρκελ, επισήμανε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν αποκλίνουσες θέσεις, κάτι που κάνει την επίτευξη συμφωνίας "αδύνατη αυτή τη στιγμή".
Στην επιστολή του προς την Μέρκελ, ο Γκάμπριελ προτείνει να απαιτηθεί μόνο από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η Γερμανία έχει εκφράσει την θέλησή της το ΔΝΤ να έχει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και αντιτίθεται σε σημαντική μείωση χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μόνο αν αυτό είναι το τελευταίο και θα περιλαμβάνει σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Για το τελευταίο, η Γερμανία έχει αντιταχθεί σθεναρά, εκτός αν η χώρα μας εφαρμόσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνεχίσει να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% και μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, το 2018.

Ανθή Κουτσουμπού
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: