Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Πέρασε το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων

Με χαρακτηριστική άνεση υπερψηφίστηκε την Τετάρτη, από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).
To ιστορικό έγγραφο των (μόλις) 137 λέξεων πέρασε με 498 ψήφους υπέρ (έναντι 114 κατά), δίνοντας στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την απαραίτητη νομιμοποίηση για να προχωρήσει στον επόμενο σκόπελο, που είναι η Βουλή των Λόρδων.
Αξιοσημείωτη είναι η αντιμετώπιση που έτυχε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κορμπιν, από τους βουλευτές του κόμματός του. Αν κι ο ίδιος είχε δώσει «γραμμή» να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, εντούτοις 47 βουλευτές του επέλεξαν να τον αγνοήσουν - μεταξύ των οποίων, πρωτοκλασάτα στελέχη (όπως ο πρώην αρχηγός Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και ο Τζορτζ Οσμπορν)-, βάζοντας ουσιαστικά, για ακόμα μία φορά, θέμα ηγεσίας στο κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Μέι έχει υποσχεθεί να ενεργοποιήσει το σχετικό άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, πριν από το τέλος του Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε η Μέι μιλώντας στο κοινοβούλιο, σήμερα (Πέμπτη) η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τη Λευκή Βίβλο: το έγγραφο όπου περιγράφεται το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: