Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Αρσενικές αράχνες επιδίδονται σε «όργια» για να μη φαγωθούν από τις θηλυκές

Τα αρσενικά αραχνοειδή έχουν έναν μηχανισμό προστασίας που τα οδηγεί σε ομαδικές ερωτικές περιπτύξεις προκειμένου να μη φαγωθούν από τις συντρόφους τους.
Οι αράχνες έχουν πολύ πιο διευρυμένη ερωτική ζωή από ότι ήταν γνωστό μέχρι τώρα στην επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής βιολογίας και οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Susquehanna στην Πενσυλβάνια Matthew Parsons, τα αρσενικά αραχνοειδή επιδίδονται σε ερωτικά όργια προκειμένου να μη φαγωθούν από τις συντρόφους τους.
Η ανακάλυψη του Parsons έγινε τυχαία, όταν νόμιζε πως είδε μια μεγάλη αράχνη να έχει "κουλουριαστεί" στην αυλή του σπιτιού του. Όταν πλησίασε το έντομο και μέτρησε τα πόδια του συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για τρεις αράχνες λύκος (lycosidae) σε ερωτική συνεύρευση.
Ο Parsons πήρε τα τρία αραχνοειδή, τα οποία διαπίστωσε ότι είναι δύο αρσενικά και ένα θηλυκό, και μελέτησε τη συμπεριφορά τους. Τα ευρήματα της έρευνάς του θα δημοσιευτούν στο προσεχές τεύχος της "Εφημερίδας Αραχνολογίας".
Ο Parsons πιστεύει ότι οι άνδρες επιλέγουν να είναι περισσότεροι στις ομαδικές περιπτύξεις προκειμένου να αποφύγουν να φαγωθούν από τα θηλυκά.
Οι αρσενικές αράχνες λύκος χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό οπτικής απεικόνισης και επικοινωνίας μέσω δονήσεων για να προσελκύσουν τα θηλυκά. Εάν οι θηλυκές δεν εντυπωσιαστούν, μπορούν να καταβροχθίσουν το αρσενικό. Ωστόσο, αν μία αρσενική αράχνη με έλλειψη αυτοπεποίθησης συναντηθεί με μία άλλη που έχει εντυπωσιάσει τη θηλυκή, μπορεί να πάρει μέρος στη... διασκέδαση χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο απογοήτευσης της θηλυκής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θηλυκή αράχνη λύκος φέρει ένα ζεύγος αναπαραγωγικών οργάνων.

Χρήστος Καράμπελας
Πηγή: RT

Δεν υπάρχουν σχόλια: