Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση-Καταγγελία Σωματείου στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας για το Σωματείο της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια Θεσ/νικης

Η απίστευτη ανακοίνωση της του σωματείου εργαζομένων ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. «Ο ΑΞΙΟΣ» αποτελεί ένα «υποδειγματικό» κείμενο εργοδοτικού συνδικαλισμού που κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν και ανακοίνωση της εργοδοσίας με τις θέσεις της οποίας ταυτίζεται πλήρως.
Η μόνη τους ενασχόληση την ώρα που η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Πότων μαζί με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ έδινε τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, ήταν να υπογράψει στις 19 Ιούλη 2016 επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, στην οποία υπήρξαν μειώσεις στους μισθούς από 5% ως 20%, ταυτόχρονα περιλήφθηκε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή δεδουλευμένων με τα χρήματα της μείωσης των μισθών των εργαζομένων!!!
Δεν παραλείπει βεβαία να ευχαριστήσει όσους έβαλαν πλάτη να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης, απολύσεις, την πλειοψηφία δηλαδή του Ε.Κ.Θ και της Γ.Σ.Ε.Ε.
Ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στην εργοδοσία για περαιτέρω μειώσεις και απολύσεις αφού «Δεν τρέφουμε αυταπάτες και γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της Εταιρείας είναι μακρύς και επίπονος.» Άραγε για ποιους;
Στο στόχαστρο του εργοδοτικού σωματείου μπαίνουν και οι ταξικές δυνάμεις της ομοσπονδίας και του κλαδικού συνδικάτου που «επιδιώκοντας άλλους σκοπούς» δηλαδή υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με ανάκτηση των απωλειών και «όχι το όραμα των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ» δηλαδή μείωση μισθών!!!!
Είναι φανερό ότι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει έναν και μόνο στόχο:
Να υπονομεύσει το συνδικαλιστικό κίνημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να το ενσωματώσει στην πολιτική και στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχει συμβάλει στην επιδείνωση της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Δίνει σταθερά άλλοθι στην πολιτική των ψίχουλων, σπέρνει την ηττοπάθεια, καλλιεργεί την αναμονή, κρατώντας τους εργαζόμενους σε απόσταση από τους αγώνες.
Καλούμε τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτές τις μέρες διαπραγματεύεται με τους δανειστές ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για το πώς θα εξασφαλίσει περισσότερα οφέλη για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, πως αυτοί θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί να δώσουμε τη μάχη για να μην περάσουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, να μην αυξήσουν την φορολογία, να μην επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να μην υπάρξει απελευθέρωση των απολύσεων, να μην ξεπουλήσουν τον πλούτο της χώρας μέσω ιδιωτικοποιήσεων, να μην κτυπήσουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Η κυβέρνηση λέει ψέματα, προσπαθεί να παραπλανήσει με τα <<αντισταθμιστικά μέτρα>> που κανένα από αυτά δεν θα έχει αντίκρισμα για εμάς, καθώς και αυτά είναι κομμένα και ραμμένα για τους έχοντες και κατέχοντες, και τα μονοπώλια.
Θέλει να περάσει τα μέτρα με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας.
Όμως στην πραγματικότητα προωθεί νέες φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις για τους ομίλους, προτάσσοντας επενδύσεις «υψηλής προστιθέμενης αξίας». Δηλαδή που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα, για να βγαίνουν ακόμα περισσότερα προϊόντα ανά εργαζόμενο και θα αυξάνουν την εκμετάλλευση.
Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν από κοινού με το κλαδικό σωματείο για:
• την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου.
• οργάνωση του αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, για τη διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών.
• ενάντια στις μειώσεις μισθών, στις απολύσεις, για την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων, επιδομάτων παροχών και γενικότερα όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων του κλάδου.
• για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
• για το στήσιμο εργοστασιακών επιτροπών σε όλους τους χώρους που δεν υπάρχουν σωματεία.
Δυναμώνουμε μαζικοποιούμε το κλαδικό μας συνδικάτο.
Οργανώνουμε την ενότητα του κλάδου.
Ισχυροποιούμε το ταξικό κίνημα στον κλάδο τροφίμων – ποτών.
Αυτή η δράση είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί απέναντι στην περιχαράκωση κάθε χώρου που καλλιεργεί ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, που υπογράφει μειώσεις στο όνομα των κοινών συμφερόντων εργοδοσίας – εργαζομένων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάνει προτάσεις ανάπτυξης της επιχείρησης όπως η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: