Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Κοινωνικό Μέρισμα: «Κόφτες» από επιδόματα - Αλλαγές για φοιτητές, γονείς, στρατιωτικούς

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο 1.530.000 μοναδικοί χρήστες είχαν μπει στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Από την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το τελευταίο 24ωρο προκύπτει ότι ένα ποσοστό αιτήσεων περίπου 17% απορρίφθηκε λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Συνεπώς, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ποια εισοδήματα προστίθενται και ποια όχι στο τελικό αποτέλεσμα.
Στο εισόδημα δεν μετράνε η αποζημίωση λόγω απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων, το εφάπαξ, οι κληρονομιές, οι χορηγίες, οι δωρεές και τα χρήματα που προέκυψαν από τυχόν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Βέβαια η αποζημίωση της απόλυσης ή μια κληρονομιά μπορεί να λειτουργήσουν ως κόφτης με τις καταθέσεις.
Αντίθετα, στον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου συμπεριλαμβάνονται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, το μέρισμα δεν πρόκειται να προσμετρηθεί ως εισόδημα για να αξιοποιηθεί για την καταβολή ή μη οποιουδήποτε άλλου επιδόματος.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ευνοϊκή «μεταχείριση» πρόκειται να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι άνεργοι, αν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες χωρίς δουλειά το τρέχον έτος και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Αντίθετα, εκτός μερίσματος θα μείνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ανεργίας, αλλά δεν είναι συνεχόμενο.
Υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αποκτήσει παιδί μέσα στο 2017 αφού το πεδίο για την προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια του αιτούντος δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη αλλά και οι στρατιωτικοί λόγω ενός λάθους που εντοπίστηκε στο σύστημα.
Τι γίνεται με τα παιδιά από 18 ως 25 ετών
Σημαντική είναι η εξέλιξη που αφορά στους νέους από 18 ως 25 ετών. Εδώ δύο είναι τα βασικά στοιχεία.
Στην περίπτωση που τα παιδιά είναι φοιτητές, είτε πέρασαν φέτος στο πανεπιστήμιο, είτε τα περασμένα χρόνια θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, δεν χρειάζεται να κάνουν δήλωση συναίνεσης για να συμπεριληφθούν στην αίτηση των γονέων τους. Προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να μην έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα.
Εάν όμως δεν πρόκειται για φοιτητές θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την αίτηση ότι συναινούν να συμπεριληφθούν ως φιλοξενούμενοι στη δήλωση που θα κάνει ένας από τους γονείς τους.
Οι νέοι γονείς
Για τους γονείς που απέκτησαν τέκνο το οποίο δεν φαίνεται στα στοιχεία του 2016 με βάση τα οποία θα γίνει και ο υπολογισμός του Κοινωνικού Μερίσματος, για όσους δηλαδή απέκτησαν παιδί μέσα στο 2017, θα δοθεί άμεσα η δυνατότητα τροποποίησης της οικογενειακής κατάσταασης. Έτσι οι νέοι γονείς θα μπορέσουν να πάρουν μεγαλύτερο ποσό από αυτό που προβλέπεται με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση του 2016.
10 «κόφτες»
Πιο συγκεκριμένα, δέκα είναι οι «κόφτες» που έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στην παροχή του «Κοινωνικού Μερίσματος».
1) Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων  (π.χ οικογενειακό επίδομα) τα οποία έλαβε το 2016
Έτσι, αν για παράδειγμα μία οικογένεια με 2 ανήλικα και φορολογητέο ετήσιο εισόδημα 17500 ευρώ λαμβάνει οικογενειακό επίδομα 640 ευρώ, αποκλείεται από το «Κοινωνικό Μέρισμα» γιατί το συνολικό εισόδημα φτάνει τα 18140 και έτσι ξεπερνά το πλαφόν των 18000 ευρώ που ισχύει για αυτού του τύπου τα νοικοκυριά.
2) Για να λάβει ένας εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ άνεργος «Κοινωνικό Μέρισμα» θα πρέπει να έχει κλείσει τουλάχιστον 6 μήνες ανεργίας έως τις 31/10/2017
Έτσι όποιος άνεργος με εισόδημα έως 9000 ευρώ το 2016 έχει  έως την παραπάνω ημερομηνία 5 μήνες ανεργίας δεν θα λάβει το «Κοινωνικό Μέρισμα».
3) Για να λάβει ένα νοικοκυριό «Κοινωνικό Μέρισμα» πρέπει να έχει δηλώσει το 2016 εισόδημα κάτω  από 9000 ευρώ
Έτσι, αν ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή ένα νοικοκυριό με ένα μόνο μέλος, έχει εισόδημα 9.100 ευρώ, δεν δικαιούται να λάβει «Κοινωνικό Μέρισμα». ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια.
4) Δικαιούχος του «Κοινωνικού Μερίσματος» είναι όποιος (πέραν των άλλων κριτηρίων ) έχει ακίνητη περιουσία αξίας κάτω  των 120.000 ευρώ
Αυτό σημαίνει πως αν ένας πολίτης είχε δηλώσει στην εφορία μηδενικό εισόδημα για  το 2016, αλλά έχει ακίνητα αξίας 120.000 ευρώ, δεν θα λάβει την εν λόγω ενίσχυση.
5) Δεν μπορεί να λάβει κάποιος πολίτης το «Κοινωνικό Μέρισμα» αν έχει καταθέσεις πάνω από 9000 ευρώ
Έτσι ακόμα και αν ένας πολίτης έχει δηλώσει κάτω από 5000 ευρώ ετήσιο εισόδημα στην εφορία, δεν θα λάβει το εν λόγω μέρισμα, λόγω του ότι οι καταθέσεις του (τις οποίες μπορεί να τις απέκτησε πχ από κάποια κληρονομιά ) ξεπερνάνε τις 9000 ευρώ.
6) Αν ένας πολίτης δεν έχει ασφαλισθεί ποτέ έως 31/10/2017 ,τότε δεν δικαιούται «Κοινωνικό Μέρισμα»
Έτσι ακόμα και αν έχει πληροί τα εισοδηματικά κι άλλα κριτήρια, δεν θα λάβει «Κοινωνικό Μέρισμα».
7) Όποιος πολίτης  δεν διαμένει νομίμως και αδιαλείπτως  στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το 2012, δεν δικαιούται «Κοινωνικό Μέρισμα»
Έτσι, αν κάποιος έχει διαμείνει μόνο 4 έτη, δεν λάβει μέρισμα, ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια.
8) Όποιος πολίτης  δεν έχει υποβάλλει συνεχώς φορολογικές δηλώσεις στο διάστημα 2012 -2016, τότε δεν δικαιούται να λάβει «Κοινωνικό Μέρισμα»
Έτσι αν κάποιος έχει να υποβάλλει δήλωση από το 2014, δεν θα λάβει «Κοινωνικό Μέρισμα» ακόμα και αν πληροί όλα τα άλλα κριτήρια (πχ εισοδηματικά, περιουσιακά κλπ.).
9) Αποκλείονται από το «Κοινωνικό Μέρισμα» όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν στις διατάξεις του Φόρου Πολυτελείας
10) Αποκλείονται, επίσης, από την εν λόγω έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσοι δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων  σκαφών αναψυχής, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους, λοιπό προσωπικό, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και ένας φορολογούμενους πληροί όλα τα άλλα κριτήρια, αλλά δηλώνει δαπάνες σαν τις παραπάνω ή εκπίπτει στις διατάξεις του Φόρου Πολυτελείας, τότε δεν θα λάβει το μέρισμα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: