Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Παραδοσιακές χορωδίες από Κοζάνη, Γουμένισσα και Γιαννιτσά με την συνοδεία νεαρών μουσικών, ενθουσίασαν το κοινό στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών

Την περασμένη Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκε η 4η Συνάντηση Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής που διοργανώθηκε από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης του Δήμου Πέλλας.
Στην εκδήλωσή συμμετείχαν οι χορωδίες:
- ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ" ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.
Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις χορωδίες οι οποίες με τις συντονισμένες υποδείξεις των μαέστρων τους (Κο- ζάνης :Δασκαλόπουλου Δημήτρη, Γουμένισσας: Κάππα Θανάση και Γιαννιτσών: Καλιωτάκη Στέφανου), εκτέλεσαν γνωστά παραδοσιακά τραγούδια.
Όπως τόνισε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της τοπικής χορωδίας Βασ. Τραούδας: "Σε παλαιότερες εποχές, όταν κάποιος λαϊκός μουσικός ή ποιητής έφτιαχνε ένα τραγούδι, αυτό μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα. Καθένας όμως το τραγουδούσε με όλες τις μετατροπές και προσθήκες στη μελωδία ή στο στίχο που του υπαγόρευε η αυτοσχεδιαστική του ικανότητα και η ευαισθησία του. Η διαδικασία αυτή συχνά διαρκούσε πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα το τραγούδι να μετατρέπεται πλέον δε συνδημιουργία ενός ολόκληρου λαού και όχι ενός ανθρώπου. Τα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια έχουν ρίζες που μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ παλιά. Για κάποια απ' αυτά που τραγουδιούνται σήμερα, έχουμε ενδείξεις ότι υπήρχαν παρόμοια στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο, ενώ η πλειονότητά τους έχει δημιουργηθεί την περίοδο της τουρκοκρατίας. Αυτό όμως που τα έκανε να μείνουν διαχρονικά στη μνήμη του λαού, εκτός από την ποίησή τους είναι και η μουσική τους. Σ' αυτό συνετέλεσε η συνοδεία τους με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα".
Από τον φοιτητή και μέλος της χορωδίας Χατζηδήμου Ανδρέα, έγινε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή των Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών ιστορικού οπτικού υλικού, που σκοπό είχε να ενημερωθούν για την ιστορία της πολης μας, ειδικά οι φιλοξενούμενοι χορωδοί. Κατά την εκτέλεση του συναυλιακού προγράμματος, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά όργανα από νεαρούς μουσικούς, παίζοντας μ' αυτά παραδοσιακούς σκοπούς, όπως με το σαντούρι ο Στεργιόπουλος Στέλιος, με τη γκάϊνα ο Μητκούδης Βασίλης, το ούτι ο Καραμπατζάκης Ηλίας, το κλαρίνο ο Μάντσιος Δημήτρης και τη ποντιακή λύρα ο Καλοΐδης Κώστας. Τη χορωδία των Γιαννιτσών εκτός από τους παραπάνω την πλαισίωσαν και οι: Χατζηδήμου Ιωακείμ στο μπουζούκι, ο Παναγιώτης Καλιωτάκης στα πλήκτρα και ο Γκόβτζιας Κώστας στη κιθάρα. Το δε πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η εκπαιδευτικός Βαρωνίδου Παναγιώτα.
Η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών ευχαριστεί:
- Την ΔΗΚΕΠΑ, ως συνδιοργανώτρια, για την παραχώρηση της καλαίσθητης αίθουσας που αποτελεί στολίδι για την πόλη μας, όπως και τους τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους της.
- Τον Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπου στην αίθουσα δεξιώσεών του φιλοξενείται για τις πρόβες της.
- Την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος" και τον εκπαιδευτικό Χατζηβρέττα Δημήτριο, που μερίμνησαν να ξεναγηθούν χορωδοί στο ανακαινισμένο Μουσείο της πόλης μας.
- Τον εκπαιδευτικό Χατζή Χρήστο και τον εκπρόσωπο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Ναπολέοντα Δαμιανίδη, για την συνεισφορά τους στην εκδήλωση.
- Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόβαλαν την εκδήλωση.
Τέλος θερμές ευχαριστίες σ' όλους, επισήμους και μη, που παρευρέθηκαν στην Χορωδιακή Συνάντηση και έδωσαν με τη παρουσία τους κουράγιο στους συντελεστές της, για μελλοντικές δραστηριότητες.
 












Δεν υπάρχουν σχόλια: