Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η ΝΔ είπε «όχι» στο εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία

Με 539 ψήφους υπέρ, μόλις 13 κατά και 81 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα για την Υεμένη, που μεταξύ άλλων προβλέπει επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν τη παράγραφο σχετικά με το εμπάργκο. Ειδικότερα πρόκειται για τους ευρωβουλευτές: Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης.
Η συγκεκριμένη παράγραφος με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο «επικαλείται το ψήφισμα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη της 25ης Φεβρουαρίου του 2016 που ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας» εγκρίθηκε μόλις με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.
Ο λόγος ήταν πως η πλειοψηφία των κεντροδεξιών ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση. Επίσης, το επίμαχο άρθρο καταψήφισαν και ορισμένοι ευρωβουλευτές των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), του ακροδεξιού κόμματος «η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», του ευρωσκεπτιστικού «η Ευρώπη της Ελευθερίας και της  Άμεσης Δημοκρατίας» και μη εγγεγραμμένοι. Την πρόταση υπερψήφισαν σύσσωμα τα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: