Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ευκολότερη η 12μηνη ρύθμιση, «πανάκριβες» οι εκπρόθεσμες πληρωμές δόσεων στην εφορία

Πιο εύκολη γίνεται πλέον «πάγια» ρύθμιση για οφειλές στην εφορία αλλά οι εκπρόθεσμες δόσεις θα συνεχίσουν έχουν και τόκο και πρόστιμο ως το 2019.
Την ένταξη μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στο Taxisnet στην λεγόμενη «πάγια» ρύθμιση των 12 ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις των 24 δόσεων για οφειλές στην εφορία ακόμη και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες δίνουν διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών «Αγορές Χρηματοπιστωτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».
Η ρύθμιση θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4152/2013 Γίνονταν με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του Taxisnet όπου ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να αναρτήσει και τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία αποδεικνύονταν η οικονομική αδυναμία να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις στις προβλεπόμενες δόσεις. Η διαφορά ήταν ότι για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση θα έπρεπε κάποια δόση είτε αυτή αφορούσε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ ή οποιαδήποτε άλλο φόρο πληρώνονταν εκπρόθεσμα ως ληξιπρόθεσμη. Η ουσιαστική ένταξη στην ρύθμιση γινόταν με την πληρωμή της πρώτης δόση με την προσαύξηση 0,73% σύν 5% που ήταν το επιτόκιο που επιβάλει εκ των προτέρων η ρύθμιση για κάθε μια δόση.
 Μέχρι τώρα αν ήθελε κάποιος να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεις πριν κάποια οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη θα έρεπε να ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου κώδικα φορολογικών διαδικασιών δηλαδή του νόμου 4174/2013. Θα έπρεπε δηλαδή να πάει ο ίδιος στην εφορία με τα δικαιολογητικά για την οικονομική αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων.
Εφεξής λοιπόν οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές σε 12 ή 24 δόσεις χωρίς την ταλαιπωρία της αυτοπρόσωπης προστασίας μέσω μιας ηλεκτρονικής αίτησης η οποία εγκρίνεται ή απορρίπτεται αυτόματα .
Τεράστιες επιβαρύνσεις για εκπρόθεσμες δόσεις
Στο ίδιο νομοσχέδιο και σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για την εκπρόθεσμη πληρωμή δόσης θα διατηρηθούν και το 2018 και το 2019.
Ως γνωστό οι εκπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονται σε μηνιαία βάση με τόκο 0,73% (ο ετήσιος τόκος φτάνει το 8,76%) Επιπλέον οι εκπρόθεσμες πληρωμές έχουν και πρόστιμο το οποίο ξεκινά από το 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής και το χρέος παραμείνει απλήρωτο. Εάν η καθυστέρηση καταβολής του χρέους φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.

Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: