Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Fast track έγκριση της τεχνικής συμφωνίας από το Eurogroup

Mετά την πρώτη fast track αξιολόγηση της μνημονιακής περιόδου, ήρθε η στιγμή και για το πιο σύντομο, και ανώδυνο, πέρασμα της Ελλάδας από τη “βάσανο” του Eurogroup: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ενέκριναν, σε συνοπτικό χρόνο και με εξίσου συνοπτικές διαδικασίες, την τεχνική συμφωνία (SLA) που είχε κλείσει το Σάββατο το βράδυ μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο Hilton.
Την “διαδικασία εξπρές” είχε ήδη προαναγγείλει ο, απερχόμενος πλέον, πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό ζήτημα ήταν πρώτο στην ατζέντα της συνεδρίασης – ιεραρχήθηκε εξ αρχής, δηλαδή, ως το πλέον εύκολο θέμα της συνάντησης των Βρυξελλών.
Ο Ντάισελμπλουμ και ο Μοσκοβισί
Ο Γερούν Ντάσελμπλουμ χαρακτήρισε “εξαιρετικό” το γεγονός ότι το staff level agreement έκλεισε εγκαίρως, προσθέτοντας ότι τώρα μένει η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν. Η νομοθέτηση αυτή είναι προϋπόθεση για να κλείσει και πολιτικά η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ όπως διευκρίνησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έως τότε θα έχει αποφασιστεί από τον ESM και το ύψος της δόσης. “Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν θα διατεθεί η δόση σε μία ή περισσότερες υποδόσεις”, είπε δίνοντας κι ένα στίγμα πίεσης προς την Αθήνα να προχωρήσει, επίσης με ταχύτητα, την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
«Ενθαρρυντικό μήνυμα» για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος χαρακτήρισε το staff level agreement και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Οπως είπε, η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ». Ο επίτροπος μάλιστα χαρακτήρισε «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν.
«Συνολικά πρόκειται για πολύ καλά νέα και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».
Τα προαπαιτούμενα
Με αυτόν τον οδικό χάρτη – και με “κλειδί” πάντοτε τις πολιτικές εξελίξεις περί τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία – η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την ψήφιση των προαπαιτούμενων, μέσα από πολυνομοσχέδια που ήδη καταρτίζονται, το αργότερο έως στις αρχές Ιανουαρίου.
Σ' αυτήν  την διαδικασία κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι δεν υπάρχουν εστίες για πολιτικές αναταράξεις, καθώς το πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα.
Ως πλέον ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα θεωρούνται εκείνα των πλειστηριασμών και της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ – μιας πώλησης που πρέπει να έχει δρομολογηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, στις νομοθετικές εκκρεμότητες περιλαμβάνεται η διάταξη με την οποία θα προβλέπονται αυτεπάγγελτες διώξεις για όσους παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διάταξη θα βρίσκεται μέσα στο πρώτο πακέτο μέτρων που θα έρθει τον Δεκέμβριο προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ παράλληλα θα ενταθεί η κυβερνητική προσπάθεια να αναδειχθούν οι εγγυήσεις για την προστασία της “λαϊκής κατοικίας”.
Αρνητική φαίνεται, προς το παρόν η στάση των δανειστών και στο αίτημα αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου, εκεί ωστόσο η κυβερνητική εναλλακτική είναι η απ΄ευθείας επιδότηση των νησιών μέσα από το υπερπλεόνασμα.
Συνολικά δε, και παρά τα ανοιχτά αυτά μέτωπα, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα με την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με δεδομένο και το γεγονός ότι ουσιαστικά θα πρόκειται και για το τελευταίο πακέτο μνημονιακών προαπαιτούμενων που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: