Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Die Zeit: Αρκετά πια με τους ελέγχους της Ελλάδας

Κραυγή αγωνίας από τη γερμανική εφημερίδα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Απευθυνόμενη στους πιστωτές της χώρας μας τονίζει ότι «θα πρέπει να δείξουν "αλληλεγγύη" για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας» και προς τη Γερμανία «να αποδεχτεί αυτή την έκκληση αν θέλει να εμποδίσει την περαιτέρω διάβρωση της ευρωπαϊκής ιδέας».
Η DZ, σε άρθρο που φιλοξενεί στις σελίδες της, σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πώς φαντάζεται την εποχή μετά το καλοκαίρι. Οι περαιτέρω έλεγχοι του προϋπολογισμού από το εξωτερικό δεν είναι επιθυμητοί, εντούτοις η κυβέρνησή του θέλει να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι, η χώρα του χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος», με την γερμανική εφημερίδα να κάνει αναφορά στις δηλώσεις Μοσκοβισί για «έναν μηχανισμό, o oποίος να ελαφρύνει το βάρος του χρέους».
Η Die Zeit τονίζει επίσης ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί σε ένα τέλος ή θα συνεχιστεί επ΄ αόριστον» και πως «τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο καθένας και η καθεμία σε αυτή τη χώρα αντελήφθη ποιές είναι οι συνέπειες όταν δεν διατηρεί υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά». »Όλη η χώρα έχει μάθει από αυτήν την κρίση. Τώρα είναι η ώρα αντί του εξαναγκασμού να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους Έλληνες και να τους μεταβιβαστεί η ευθύνη, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει η DZ.
Το ελληνικό χρέος
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι μετά από τρία πακέτα βοήθειας, το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα λήξει σύντομα και πως μόνο η Γερμανία δεν θέλει να εγκαταλείψει τους ελέγχους. Ετσι όμως η χώρα δεν θα γίνεται ποτέ κυρίαρχη... Αρκετά πια.
Μετά το Eurogroup της Σόφιας, «οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν για πώς θα επιτευχθεί η έξοδος από το πρόγραμμα αλλά μερικοί από αυτούς δεν την εμπιστεύονται. Ιδίως το Υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου δεν θέλει να εγκαταλείψει τον έλεγχο των οικονομικών της Αθήνας τόσο γρήγορα» σημειώνει η Die Zeit.
Αναφερόμενη στον Σοσιαλδημοκράτη και νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, σημειώνει πως εμφανίζεται ήρεμος μπροστά στους ευρωπαίους συναδέλφους του και κάνει αναφορά στη δήλωσή του στη Σόφια, ότι «μπορεί να υπάρξει ένα πιο αισιόδοξο βλέμμα για την Ελλάδα από ό, τι πριν από μερικά χρόνια».
Επικαλούμενη κύκλους του Γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει όμως, πως «ο μηχανισμός του στέλνει άλλα μηνύματα εδώ και μερικές ημέρες».
Το θέμα εξακολουθεί να παραμένει η ανακούφιση της Ελλάδας στην αποπληρωμή του χρέους. Αυτό το έχουν υποσχεθεί στη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά η υπόσχεση τηρείται μόνο σε μικρότερη κλίμακα» γράφει η Die Zeit και προσθέτει: «Όμως η Ελλάδα έχει πάψει εδώ και καιρό να δημιουργεί νέα χρέη και το κράτος έχει μεγαλύτερα έσοδα από ό,τι δαπανά. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε τελευταία σε περισσότερο από τέσσερα τοις εκατό. H οικονομία αναπτύσσεται έστω και αργά και η ανεργία μειώνεται επίσης».

Πηγή: Die Zeit/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: